Jogtalanul vet ki vámot a hardverekre az EU?

Susan Schwab
Susan Schwab

Az Egyesült Államok szerint az Európai Unió a vonatkozó nemzetközi egyezményt megsértve vet ki vámot egyes számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai eszközökre, ami ellen fel fognak lépni – közölte tegnap az amerikai elnök kereskedelmi megbízottja a Las Vegas-i Consumer Electronics Show szakkiállításon. Susan Schwab elmondta, hogy erről egyeztetnek azokkal az országokkal, amelyek szintén úgy látják, hogy Brüsszel nem tartja magát a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) információtechnológiai egyezményéhez (ITA), amely az informatikai termékek vámtételének eltörlését írja elő a tagországok számára. Az illetékes európai hatóságot, az adóügyi és vámuniós főigazgatóságot Kovács László vezeti.

Az EU azzal az indoklással vet ki vagy tervez kivetni vámot többek között a multifunkciós nyomtatókra, bizonyos LCD monitorokra és set-top boxokra, hogy azok még nem léteztek 1996-ban, az ITA elfogadásakor. Schwab szerint azonban attól, mert az azóta eltelt időszakban fejlődtek és új funkciókkal bővültek, még ezekre a termékekre is vonatkozik az egyezmény. A brüsszeli vámnómenklatúrában például a 19 colnál nagyobb képátmérőjű LCD monitorok a televíziók között szerepelnek, amelyek nem tartoznak az ITA hatálya alá.

„Nagyjából kimerítettük a tárgyalásos lehetőségeket, ez az út nem működött. Most azt tervezzük, hogy a WTO-hoz fordulunk az ügyben” – mondta Schwab a Reuters beszámolója szerint. Az Egyesült Államok egyébként, ha lehet, elkerülné a pereskedést, mert az egyrészt időigényes, másrészt nem adna választ arra a kérdésre, hogy az új többfunkciós termékekre kiterjed-e az ITA hatálya.

Azóta történt

Előzmények