Gyurcsány-Orbán vita élőben a neten is

Az NIIF Iroda mozgókép és hang formájában (WMF-formátumban) közvetíti ma az Internet hálózaton Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor 17 órakor kezdődő vitáját. Az élő adás az eMagyarország portálról érhető el a megadott időponttól.

Az NIIF Iroda (NIIF - Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program) már egy ideje képes a multicast technológia keretein belül megfelelő minőségű IP-alapú internetes kép- és hangszolgáltatásokra. Az esemény kapcsán érdemes néhány szót szólni az alkalmazott internetes műsorszolgáltatásról. Ez a technológia a csoportokba szerveződő felhasználókhoz redundancia nélkül juttatja el a közölt adatokat, az adatfolyam elosztását itt már nem a kiszolgáló, hanem a hálózati csomópontok elosztottan végzik. A streaming kiszolgáló tehát egyetlen folyamot küld, amelyet tetszőleges felhasználó a streaming kiszolgáló csoportjához való csatlakozással kaphat meg, biztosítva ezzel a hálózati erőforrások illetve a média szerverek optimális kihasználtságát, a megfelelő teljesítményt.

A T-Mobile az MTV élő adását ma 17 órától arra alkalmas készülékkel rendelkező ügyfelei számára mobiltelefonon is elérhetővé teszi. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor találkozójának közvetítése a t-zones WAP-portálon keresztül GPRS és EDGE kapcsolaton, illetve a 3G tesztben résztvevő ügyfelek számára kiváló minőségben a harmadik generációs hálózaton is elérhető lesz.

Az NIIF egyébként a teljes magyarországi kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi közösség számára biztosít integrált országos számítógép-hálózati infrastruktúrát, valamint erre épülő kommunikációs, információs és kooperációs szolgáltatásokat, élvonalbeli alkalmazási környezetet, és tartalom-generálási illetve tartalom-elérési hátteret. A Program központi költségvetési támogatásra támaszkodik. A fejlesztési és működtetési feladatokat az NIIF Iroda (NIIFI) fogja össze, a Program Tanács irányítása és a Műszaki Tanács szakmai felügyelete mellett. A Program szorosan együttműködik a felhasználói közösséget tömörítő Hungarnet Egyesülettel.

Előzmények