Gyorsabb mobilnetet tesztel a T-Mobile

A T-Mobile Budapest több kerületében és néhány környékbeli településen elérhetővé tette ügyfelei számára a HSPA+ adatátviteli megoldást – közölte ma a szolgáltató. Az operátor és az Ericsson szakemberei által kiépített rendszer a főváros II., VII. X., IX. és XIV. kerületeinek egyes helyein, Pilisvörösváron, Gödöllőn, valamint Gyömrő és Kerepes nagy részén, illetve az utóbbi két település környékén használható

A HSPA+ elméletileg letöltési irányban akár 56, feltöltési irányban pedig 22 Mbps maximális sávszélesség biztosítására is képes, de a szolgáltatók világszerte a költséghatékonyabban kiépíthető, 21 Mbps adatátviteli sebességű hálózatot preferálják. Felhasználói szemszögből hátránya, hogy használatához új eszközöket (modemet, mobiltelefont) kell vásárolni, mivel a korábbi HSPA-eszközök nem támogatják. A T-Mobile két kompatibilis modemet (Mobile Broadband Stick VI és a Huawei E1820) kínál jelenleg az előfizetőknek. A szolgáltató közleménye szerint a továbbfejlesztett hálózaton a gyakorlatban 10-13 Mbps letöltési, illetve 2,5-3 Mbps feltöltési sebesség érhető el.

„A HSPA+ élő hálózaton történő alkalmazása elsősorban kísérleti jellegű, az Ericsson munkatársaival közös hálózatfejlesztés célja a technológia gyakorlati tapasztalatainak feltérképezése. A tesztek során arra is keressük a választ, hogy a jelenleg is jó minőségű, az ügyféligényeket kiszolgálni képes HSPA hálózatot érdemes-e nagyobb területeken HSPA+ megoldással bővíteni. A HSPA+ eszközök ugyanis ma még kis számban érhetők el, és néhány éves távlatban várható az LTE megjelenése is, amelyet tavaly év vége óta szintén vizsgálunk” – mondta Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese.

A T-Mobile és az Ericsson tavaly december óta üzemelő, kísérleti LTE-hálózata – mely egyelőre nem elérhető a nagyközönség számára – jelenleg 100 Mbps letöltési és 35 Mbps feltöltési sávszélesség biztosítására képes.

Azóta történt

Előzmények