A Google nem tartja törvénytelennek a wifiadatok gyűjtését

Peter Schaar német szövetségi adatvédelmi biztos áprilisi nyilatkozata lavinát indított el, azóta se szeri, se száma az egész világon a Google ellen indított vizsgálatoknak, melyekben azt igyekeznek tisztázni, hogy a cég milyen wifiadatokat gyűjtött a Street View fotósautóival, mire használták ezeket az információkat, s végeredményben: az adott országban törvénysértő volt-e ez a tevékenység. Ahogy beszámoltunk róla, a közös európai fellépéssel összhangban a magyar adatvédelmi biztos, Jóri András is megkereste az amerikai vállalatot ez ügyben.

A Google nem sokkal Schaar vádjai után hivatalosan reagált, s akkor elmondták, hogy csak nyilvános adatokat regisztráltak, s ezeket kizárólag ahhoz használták fel, hogy helymeghatározó szolgáltatásukhoz biztosítsanak információkat. Ugyanakkor rövid idővel ezek után Eric Schmidt, a Google vezetője elismerte, hogy a gyűjtés során nem jártak el elég körültekintéssel, s bár véleménye szerint nem követtek el törvénytelenséget, a kommunikáció és a cége számára kiemelten fontos átláthatóság biztosítása nem volt kielégítő.

Azóta felkértek egy független auditáló céget, hogy világítsa át a Google e tevékenységét, és ezt a dokumentumot a vállalat elérhetővé tette mindazok számára, akik aggályaikat fejezték ki. A vizsgálattal megbízott Stroz Friedberg teljes hozzáférést kapott a forráskódok, a konfigurációs fájlok, a shell szkriptek stb. ellenőrzéséhez. A jelentés szerint az autók a MAC-címeket, illetve az SSID-ket gyűjtötték (ahogy ezt a Google már a kezdet kezdetén el is ismerte). Az is bebizonyosodott, hogy ebben a folyamatban (a Google szerint programozói hanyagságból) valóban rögzítettek töredékes személyes információkat is a titkosítatlan hálózatokról (például e-mail darabkákat, böngészési adatokat), ám az auditáló cég szerint a Google ezeket nem használta fel semmire, sőt a cég rendszere „kidobta ezeket a fölösleges adatokat” a feldolgozási folyamatból, azt viszont gondnak tartják, hogy ezek az információk is rögzítésre kerültek, még akkor is, ha ezek után – bizonyíthatóan – nem történt velük semmi.

Amint látható az auditálás semmi olyat nem tárt fel, amit a Google korábban nem hozott volna nyilvánosságra, ahogy a cégnek az amerikai Kongresszushoz írt levele is kiemeli. A módszer törvényessége azonban továbbra is kérdéses, és ezt az egyes országok (az EU-tól kezdve az USA-n és Kanadán át egész Ausztráliáig) illetékes hatóságai fogják megállapítani a további vizsgálatok során. A Google mindeddig igen együttműködőnek bizonyult mindenütt, kijelentették, hogy az összegyűjtött és rögzített adatokat kiadják az illetékes szerveknek, ha kérik.

Azóta történt

  • Újra fotózhat a Google Magyarországon

    Az adatvédelmi biztos szerint a személyes adatok védelmét garantáló feltételek teljesítése mellett fényképezhetnek a Google autói. A cég egyelőre tanulmányozza az állásfoglalást.

Előzmények