Így néz ki a Google holnap induló zeneboltja

A cég már korábban jelezte, de a múlt héten kiküldött sajtómeghívók alapján már szinte bizonyos, hogy a Google szerdán mutatja be hivatalosan is új szolgáltatását, a Google Music online zeneáruházat. És ahogy ilyenkor lenni szokott, megtörtént az első „kiszivárogtatás” is, egy spanyol nyelvű blogon már képernyőképek is találhatóak az online felületről.

A Google Music amerikai tesztüzeméről májusban az IT café is beszámolt, akkor megírtuk, hogy az elképzelések szerint ez egy olyan felhőalapú zenetár-szolgáltatás, amely lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy digitális zenei gyűjteményüket – jelenleg legfeljebb 20 ezer dalt, azt viszont ingyen – feltöltsék a vállalat szervereire, majd azokat az arra alkalmas számítógépeken streamként hallgathassák. Ez béta-verzióban most is elérhető, de a Google Music bemutatásra váró koncepciója bővebb ennél, egy valódi zeneboltról van szó, ahol egy online üzletből vásárolhatóak meg a zeneszámok. A változás annak köszönhető, hogy a korábban reménytelennek tűnő tárgyalások végül sikerrel jártak, és a hírek szerint a Google az amerikai piac 87 százalékát uraló négy nagy kiadó közül legalább kettővel, EMI Grouppal és a Universal Music Grouppal meg tudott állapodni.

Google Music

A TecnoDroidVe szerzője a Google Music már elérhető felületét saját okostelefonján, egy HTC Inspire 4G-n fedezte fel. A beszámoló szerint a szolgáltatás még nem fut, de néhány funkció, például a napi ingyenes dal, már működik. Kiderül az a fontos, bár egyáltalán nem meglepő információ is, hogy az árak gyakorlatilag azonosak a piac két óriása, az Amazon és az iTunes által megszabottakkal: az egyes dalok 0,99 és 1,29 dollárba, a teljes albumok 8,49 és 9,49 dollárba kerülnek.

A Google Music természetesen szorosan kapcsolódik a most terjeszkedő Google+-hoz, és különlegessége egy másik üzleti modell bevonása lehet. Egy korábbi tudósítás szerint a közösségi oldal tagjai a Google+-on belül ismerőseiknek ajánlhatnának zenéket, ezeket a dalokat az ismerős egy alkalommal ingyenesen meghallgathatná, majd a szolgáltatás felajánlaná az mp3 formátumban történő vásárlást.

A részletek csak holnap derülnek ki azon az eseményen, melyet az interneten élőben is lehet követni.

Azóta történt

Előzmények