Európában is elbukhat a Google a Motorola szabadalmaival

Az Európai Bizottság (EB) ma közleményt adott ki arról, hogy kifogásközlő dokumentumot (Statement of Objections – SO) küldött a Google tulajdonában lévő Motorola Mobilitynek, melyben arra figyelmeztetik őket, hogy az EB versenyügyi vizsgálata során az derült ki, hogy a cég visszaélt a birtokában lévő, mobiltelefonokra vonatkozó szabadalmak jogaival.

Ez még csak az első lépés

Az SO a formális versenyügyi vizsgálatok fontos, gyakorlatilag az első hivatalos lépése. Az EB versenyügyi hatósága a panaszok beérkezése után előzetes vizsgálatot indít, majd ha megalapozottnak látják a visszaélést feltételező gyanút, illetve ezen időszak alatt nem tudnak dűlőre jutni az érintett céggel, akkor ezzel a közleménnyel veszi kezdetét a tényleges eljárás. Az írásban feltett kérdésekre, illetve állításokra a vállalatnak válaszolnia kell, majd szóbeli meghallgatás is következik. A tárgyalások lehetősége eközben is fennáll, az EB általában egész az esetleges büntetés kiszabásáig nyitottan szokott hozzáállni a megbeszélésekhez, és ha az eljárás alá vont cég kompromisszumképességet mutat, akkor gyakran születik megegyezés.

A Motorola Mobility elleni vizsgálatot 2012 áprilisában indították, mivel a vállalat a birtokában lévő szabadalmakra alapozva pert kezdeményezett Németországban az Apple ellen. A bizottság azért kezdte vizsgálni a történteket, mivel felmerült a gyanú, hogy a Motorola Mobility alapvető szabadalmak (Standard-Essential Patents – SEPs) alapján kezdeményezte a pert, márpedig a visszaélések megakadályozására az alapvető szabadalmakra vonatkozó jogokat csak korlátozottan lehet érvényesíteni. A Motorola Mobility (a Google) nemrég az Egyesült Államokban veszített hasonló ügyben, és akkor leírtuk, hogy a FRAND-ról érdemes megjegyezni, hogy az alapvető szabványokhoz nélkülözhetetlen szabadalmak licencelését szabályozzák annak érdekében, hogy az azt használni kívánó piaci szereplőket ne tudják a szabadalombirtokosok versenyellenes módon kizárni. Ezért a szabványhoz szükséges szabadalmak használatát tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív (fair, reasonable and non-discriminatory – FRAND) feltételekkel kötelesek biztosítani azok tulajdonosai.

GPRS, GSM

Az EB most megállapította, hogy a vállalat alappal gyanúsítható azzal, hogy a birtokában lévő szabadalmakat illetően nem alkalmazkodott a FRAND előírásaihoz. A kifogásközlésben ezt állapítják meg, ismertetik bizonyítékaikat, és várják a cég magyarázatát. Fontos megjegyezni, hogy az SO nem prejudikáció, vagyis jogilag nem jelenti azt, hogy vétkesnek találják a vállalatot, ennek megállapítására vagy elvetésére az eljárás később szakaszában kerülhet sor – esetleg hamarabb is, ha az EB elfogadhatónak tartja a közleményre adott választ.

Az EB versenyügyi biztosa, Joaquín Almunia a közleményben elmondja, hogy bár fontos a szellemi tulajdonjog védelme, a verseny fenntartása legalább ilyen fontos, így nem szabad megengedni, hogy az alapvető szabadalmakkal való revolverezés visszafogja az innovációt, hiszen ez végső soron a fogyasztóknak okoz károkat. E célt szolgálja, hogy a szabványügyi testületek meghatározzák a SEP kategóriájába tartozó szabadalmak körét, és ezeket a jogtulajdonosoknak szankciók terhe alatt kötelességük a FRAND-nak megfelelően licencelniük versenytársaiknak.

A Motorola Mobility szóban forgó szabadalmai a GPRS, illetve a GSM szabványokhoz kötődnek, és Európában ezek a szabadalmak az ETSI (European Telecommunications Standardisation Institute) rendelkezései alapján a FRAND kategóriájába esnek, és ezt tudniuk kellett az amerikai vállaltnál is. A német perben az Apple éppen azzal védekezett, hogy ők fizetnének a licencért, ha a Motorola tisztességes díjat kérne értük.Ott végül úgy zárult az ügy, hogy a Google, félve egy helyi versenyügyi vizsgálattól, kiegyezett az Apple-lel.

Azóta történt

  • Rossz napja volt a Google-nak

    Könnyen lehet, hogy újabb nagyszabású szövetségi versenyügyi vizsgálat indul a cég ellen az USA-ban, ezúttal a hirdetési piacon betöltött szerepük miatt.

  • A Motorola újra elbukott egy szabadalmi perben

    Úgy tűnik, nem nagyon jön be a Google várakozása, mivel egy újabb perben is sikertelenül próbálták bizonyítani egy másik cég, jelen esetben a Microsoft vétkességét.

  • Heti százezer darabot gyártanak a Moto X-ből Texasban

    A Motorola nemrég bemutatott okostelefonjának egyik legnagyobb vonzereje személyre szabhatósága, ami miatt az általános gyakorlattal ellentétben nem Kínában, hanem az Egyesült Államokban készül.

Előzmények