Vércukorszintet mér a Google okos kontaktlencséje

A Google kiemelten innovatív fejlesztésekkel foglalkozó csapata, a Google X Lab a hivatalos blogban jelentette be, hogy megtették az első lépéseket a digitalizált kontaktlencse, az „okoslencse” kialakításának útján.

Az ismertetett, most még csak tesztfázisban lévő prototípus jelen pillanatban egyetlen – bár igen fontos – képességgel rendelkezik: a két lencseréteg közé ágyazott különlegesen vékony chip és egy miniatürizált szenzor segítségével méri a felhasználója vércukorszintjét.

Google

A fejlesztés alapja, hogy a kutatók szerint a szemben (pontosabban: a könnyben) nagy pontossággal lehet mérni a vércukor szintjét. A bejelentés szerint a szenzor másodpercenként egy mérést végez, és amennyiben kritikus értéket észlel, egy LED segítségével figyelmezteti a felhasználót (és persze a mért adatokat el is tudja küldeni egy meghatározott eszközre).

A Google együttműködik az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelettel (FDA), illetve más szakértőkkel, hogy a prototípusból mihamarabb piaci termék legyen, illetve a továbbfejlesztésén is gondolkodnak (pl. többféle adat küldése a páciens orvosának).

Annyit érdemes megjegyezni – írja a bejelentést kommentálva a TechCrunch –, hogy hasonló lencséket más cégek (például a Microsoft) is bemutatták már, de mindeddig egyikből sem lett forgalmazható termék.

Azóta történt

Előzmények

  • Újra nagyon durvát lépett a Google

    Az új szolgáltatást akár kiemelt kényelmi funkciónak is nevezhetjük, de a szokásos probléma jelent meg: alapértelmezésben aktív, ha nem akarjuk használni, ki kell kapcsolni.

  • Nem, nem akarunk Google Plust!

    Egyre szaporodik azok száma, akik mind elégedetlenebbek a Google integrációs törekvéseivel, főként a közösségi oldal erőszakos nyomulásával.

  • Így kezdődött a Google I/O 2013

    Megújuló Maps, Play Music All Access zeneszolgáltatás, Play Game Services, Android Studio, még intelligensebb Google Now, végül Larry Page az éjszakai Föld előtt. Végigkövettük a keynote-ot.