A Google Amerikában megúszta, Európában viszont nem fogja

Nagyon úgy tűnik, hogy az európai versenyügyi hatóságok nem lesznek olyan elnézőek a Google-lal szemben, mint az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission – FTC), mely nemrég komoly szankció nélkül zárta le hasonló vizsgálatát. A Financial Times ugyanis azt tudta meg az ügyben illetékes, az említett vizsgálatot felügyelő versenyügyi biztostól, Joaquín Almuniától, hogy álláspontjuk az, hogy a Google vagy változtat jelenlegi gyakorlatán, mely szerint a saját szolgáltatásokat a versenytársak kárára népszerűsíti, előbbre sorolja keresőjében, vagy pedig megindítják a trösztellenes eljárást, ami igen komoly büntetéssel járhat.

Almunia közölte, hogy a vizsgálat még folyik, de számára világos, hogy a Google elfogadhatatlan módon taktikázik, és egyértelmű, hogy visszaélnek domináns piaci pozíciójukkal.

A Google ellen egyébként már közel két éve folyik az EU versenyügyi vizsgálata, és legutóbb – feltehetően az addigi eredmények ismeretében – az unió ultimátumot is intézett az amerikai céghez, melyben a versenykorlátozó gyakorlat azonnali felhagyására szólították fel őket. A panasz lényege (csakúgy, mint az USA-ban volt),hogy: a Google a saját szolgáltatásait sorolja előrébb a versenytársakénál, kihasználva monopolhelyzetét.

Ugyanakkor az is lehetséges, hogy Almunia nyilatkozata az épp zajló tárgyalási folyamat egy része, mivel a korábbi híradások a Google kompromisszumkészségéről szóltak (ami azért bizonyos fajta beismerésnek is tekinthető), és az elmúlt hetekben állítólag gőzerővel folynak az egyeztetések arról, hogy az amerikaiak milyen változtatásokkal tudnának megfelelni az EU jogi előírásainak.

Azóta történt

Előzmények