Kikapcsolva is „kémkedett” a Google Eszköztár

A Google igen gyorsan frissítette a Google Eszköztár nevű kiegészítőjét, miután hétfőn Ben Edelman, a Harvard Egyetem tanára egy blogbejegyzésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a szoftver akkor is küld adatokat az online tevékenységről, ha a felhasználó letiltja a működését.

Az eszköztárban két lehetőség van a tiltásra: az egyik esetben teljesen, a másik esetben csak az aktuális ablakban tilthatjuk le. Edelman azt tapasztalta, hogy ha az utóbb említett opciót választja a felhasználó, akkor az adatküldés nem áll le.

Google Toolbar

A bejegyzésre hamar reagált a Google, elismerték a hiba létezését, s közölték, hogy az csak az Internet Explorer számára írott bizonyos verziókat érinti (6.3.911.1819–6.4.1311.42). A javított változat már letölthető, s mától valószínűleg automatikus frissítésként is megérkezik a patch.

A kemény Google-ellenesként ismert Edelman egyébként hosszú posztjában szigorúan kritizálja az eszköztár telepítőjének, illetve beállításainak működését, mivel szerinte úgy van kialakítva, hogy az átlagfelhasználót olyan beállítások, plusz funkciók elfogadása felé irányítsa, melyekkel kapcsolatban nem tájékoztatják megfelelően – nevezetesen arról, hogy ezeknek a bővítményeknek a használatakor jelentős mennyiségű információt küld el a szoftver a Google szervereire.

Előzmények