Megérkezett Európába a Google tévés kiegészítője

A vállalat a hivatalos blogban jelentette be, hogy mától 11 országban vált elérhetővé a Chromecast, a cég tévés kütyüje, ami megkönnyíti bizonyos netes tartalmak tévéképernyőn való megjelenítését.

A tavaly nyáron megjelent eszközt társlapunk, a Prohardver is bemutatta: mivel a Chromecast HDMI-csatlakozóval van ellátva, ezért „…márkától, típustól, kortól és mindentől függetlenül, tehát akár a legbutább HDMI-s kijelző is szóba jöhet, nem kell hozzá más, mint internetkapcsolat, wifi router (hotspot) és egy okostelefon, tablet vagy számítógép – gyakorlatilag bármi szóba jöhet, ami Androidot, iOS-t vagy Chrome OS-t használ és a Chromecasttal közös wifihálózatra csatlakozik, továbbá egyes funkciók webes felületről is működnek majd, így ezekből a windowsos Chrome böngészőt használó eszközök sem maradnak ki.” Az „…aprócska, belül egyszerűsített Google Chrome OS-t futtató kiegészítő gondoskodik arról, hogy az említett eszközökön nézett tartalmak (például Google+ fotók) és internetes streamek (YouTube), egyéb adatfolyamok (például Netflix, Pandora, Play Music, Play Movies) egyetlen kattintással nézhetőek, hallgathatóak legyenek a tévén.”

A 11 új piac: Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország és Svédország. A tájékoztató szerint nemcsak a már említett netes tartalmakat lehet közvetíteni vele, hanem a Google szerződéseket kötött, illetve köt helyi tartalomszolgáltatókkal is (Nagy-Britanniában például a BBC iPlayerrel).

A Chromecast az Egyesült Államokban 35 dollárba kerül, de Európában természetesen drágább lesz: a brit 30 fontos ár mintegy 25 százalékkal magasabb az amerikainál.

Azóta történt

  • A Netflix már a spájzban van

    Az biztos, hogy a bővítés nem áll le, ám arról nem szólnak a híradások, hogy Magyarországon mikor lesz elérhető a szolgáltatás.

Előzmények

  • Így kezdődött a Google I/O 2013

    Megújuló Maps, Play Music All Access zeneszolgáltatás, Play Game Services, Android Studio, még intelligensebb Google Now, végül Larry Page az éjszakai Föld előtt. Végigkövettük a keynote-ot.

  • A jövő héten érkezik a Google médiaboltja Európába

    A hatalmas reményekkel elindított Google TV eddig még nem ért el áttörést – talán majd Európában.