Újra elkaszálták a Google-t Németországban

A német szövetségi bíróság tegnapi határozatában kimondta, hogy a Google köteles eltávolítani a keresőjében az automatikus kiegészítéseket, amennyiben azok valaki számára károsak, jó hírnevét megsértőek.

Az „autocomplete” funkcióval kapcsolatban már a világ több országában indítottak eljárást, de az ítéletek hol a Google javára, hol ellene szóltak – bár leginkább ellene. Legutóbb, tavaly Japánban záródott le egy per, amikor is a bíróság felszólította a Google-t, hogy vonja vissza az automatikus kiegészítést egy panaszos nevéhez kapcsolódva. A végzés abból az esetből indult el, hogy egy férfi panaszt emelt, miután elveszítette munkáját és más helyekre sem vették fel dolgozni azt követően, hogy nevét a keresőbe begépelve a szoftver különböző bűncselekményekkel társította találati listáján.

A német perben egy meg nem nevezett, táplálékkiegészítőket forgalmazó vállalkozás panaszolta fel, hogy amikor a cég nevét ütik be a német keresőbe, az automatikus kiegészítés szcientológiával kapcsolatos, illetve csaló weboldalakra mutató linkeket ajánl fel.

Egyedi esetekben be kell avatkozniuk

A bíróság indoklása szerint a feldobott ajánlások azt sugallják, hogy az említett cég kapcsolatban áll a szcientológiával és/vagy csalókkal, így rontja a vállalkozás hírnevét.

A Google „meglepve és csalódottan” fogadta a döntést, és újra megismételték azt az érvet, melyet a hasonló eljárások során mindig elismételnek: az automatikus kiegészítés szoftveresen történik, és eredménye csakis azt tükrözi, hogy a felhasználók többsége egy adott keresőkifejezés begépelése során milyen tartalmakra kíváncsi.

Azt a Google is kiemelte az ítélet után, hogy a bíróság nem kötelezte őket e funkció kikapcsolására vagy előzetes szűrésre, csak annyit mondtak ki, hogy panasz esetén kötelesek beavatkozni a folyamatba és eltávolítani a kifogásolt ajánlásokat.

A Google még fellebbezhet a döntés ellen, de ennek a korábbi ügyek alapján kicsi a valószínűsége.

Előzmények