Európai vizsgálat lehet a Google központjában

Az olasz adatvédelmi hatóság pénteken jelentette be, hogy a Google beleegyezett abba, hogy az unió felelősei amerikai központjukban ellenőrizhessék, milyen lépéseket tesznek az Európai Unió adatvédelmi irányelveinek betartásáért.

A tervezett auditálás előzményeiről az IT café is többször beszámolt. A Google 2012 elején jelentős mértékben átszabta adatvédelmi előírásait, és az európai aggodalmakat az táplálja, hogy az új szabályozás kétarcú: egyrészt a korábbinál sokkal könnyebben áttekinthető, egyszerűbb rendszert hoztak létre, mely egységesen kezeli a legtöbb szolgáltatást, ugyanakkor ezzel párhuzamosan egyszerűbbé és automatizálttá tették a szolgáltatások közötti adatmegosztást. A Google a reformtól bevallottan két eredményt vár el: hatékonyabb célzott hirdetési rendszert, illetve – felhasználói oldalról – a szolgáltatásaikat használók pontosabb, személyre szabottabb kiszolgálását.

A több uniós adatvédelmi szervezet által 2012 végén írásban is megemlített legfontosabb kifogás az, hogy megítélésük szerint az adatgyűjtés, illetve azok különféle adatbázisokba való rendezése, majd különféle szolgáltatások közötti megosztása igen komolyan veszélyezteti a személyes adatok biztonságát, így a Google-nak változtatnia kell bizonyos gyakorlatokon. Az ezt követelő levelet a 27 tagállamból 24 adatvédelmi felelőse írta alá, illetve csatlakozott még Liechtenstein és Horvátország is.

A Google sokáig húzta az időt, de végül egyre több ponton engedtek, és sorban teljesítik az európai követeléseket. Az olasz adatvédelmi hatóság pénteki közleményében arról számolt be, hogy a cég beleegyezett, hogy változtassanak adattárolási és adattörlési gyakorlatukon – ennek határideje 2016. január 15. –, negyedévenként beszámolnak az előrehaladásról, sőt hozzájárultak a rendszeres helyszíni audit megtartásához is, amennyiben ezt megkívánják tőlük. A Google azt is vállalta, hogy világosan tájékoztatják a felhasználókat arról, hogy milyen módon használják fel adataikat (beleegyezésük kikérése után), illetve biztosítják számukra, hogy letilthassák a profil készítését.

Azóta történt

Előzmények