Botok verhették fel a GameStop és a többi cég részvény-árfolyamait

Egy friss elemzés szerint botok ezrei népszerűsítették a közösségi médiában a mostanában oly népszerű tőzsdei vállalatokat.

Az utóbbi hetekben sorra jelentették be azokat a vizsgálatokat, amelyek a GameStop és a többi tőzsdei szereplő botránya ügyében indultak.

A Massachusettsben működő PiiQ Media cyberbiztonsági vállalat most elkészült a maga vizsgálatával. A szakemberek szerint a mostanában oly népszerű részvények árfolyamának felverésében szervezett tevékenység vagy külső szereplők játszhattak szerepet. Ezek a részvények mind nagyon gyors és nagy emelkedést produkáltak, majd összeomlottak. Néha pedig ismételt emelkedésnek indult az árfolyam.

Az elemzők a Twitteren, a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on is rengeteg bejegyzést tanulmányoztak, és arra jutottak, hogy a GameStop és a többi cég részvény-árfolyamait botok ezrei verték fel. A Redditen keringő tartalmakat a vállalat szakemberei nem tanulmányozták. Azt ugyanakkor kijelentették, hogy több tízezernyi olyan bot van a közösségi oldalakon, amelyek célja, hogy népszerűvé tegyenek egyes részvényeket vagy kriptopénzeket.

Az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálata is tart, múlt pénteken pedig 15 cég kereskedését függesztették fel megkérdőjelezhető kereskedés és közösségi médiában tapasztalt aktivitás miatt. Egyes amerikai politikusok új adókat vetnének ki a tőzsdei tranzakciókra, de a Robinhood működését lehetővé tévő üzleti modell is sokak célkeresztjébe került az utóbbi hónapok botrányai és az amatőr befektetői létszámrobbanás miatt.

Azóta történt

Előzmények