Pályára állították a Galileo második tesztműholdját


Forrás: ESA

Tegnap Kazahsztánból egy Szojuz rakéta segítségével fellőtték a tervezett európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo második, egyben utolsó tesztműholdját, a Giove-B-t – adta hírül az Európai Űrügynökség, az ESA.

A hányatott sorsú projekt épp az elmúlt hetekben kapott új lendületet – pontosabban végre eldőlt, hogy végleg befullad-e, vagy pedig a számtalan egyeztetés, halasztás után mégiscsak megvalósul az amerikai GPS versenytársának szánt rendszer. A sikeres művelet elvégzése után Jacques Barrot, az Európai Unió közlekedési biztosa – aki a kilövést a projekt európai központjából, az olaszországi Fucinóból követte végig – bizakodóan nyilatkozott, s kijelentette, hogy biztos abban, hogy a Galileo 2013-ban már működni fog. A Reuters tudósítójának kérdésére azt is elmondta, hogy az előzetes aggályokra rá fog cáfolni a rendszer, mivel gazdaságos lesz a fenntartása, s az Unió szakemberei már dolgoznak azokon az üzleti megoldásokon, amelyek jövedelmezővé teszik majd Galileót, mely egyébként abban is különbözik konkurenseitől, hogy nem hadiipari termékből alakult ki.

Barrot véleményét sokan nem osztják, ugyanis a megvalósítás késlekedése például azt is eredményezte, hogy most már nem csak a kiforrott amerikai GPS lesz piaci versenytárs, hanem a rohamtempóban fejlődő orosz, illetve a hasonló dinamizmussal készülő kínai navigációs rendszer is. A kritikusok emellett túlságosan magasnak tartják a vállalkozás költségeit, amire a politikusok azt felelik, hogy ez a rendszer és kiépítése rengeteg új munkahelyet fog teremteni. Ezzel nem feltétlenül értenek egyet még a megvalósításban érdekelt cégek sem, akik közül többen tavaly gazdaságossági kételyeik miatt ki is léptek a projektből, s ennek következtében az Uniónak magasabb összeggel kell támogatnia az összesen körülbelül 3,5 milliárd euróba kerülő vállalkozást.

A két évvel korábban pályára állított első tesztműholdat, a Giove-A-t követő 500 kg súlyú Giove-B az Astrium GmbH vezetésével európai ipari együttműködés keretében készült el, s felszerelései közé például két atomóra, egy speciális jeladó és sugárzásmérő tartozik.

Azóta történt

Előzmények