A kínai Nagymedve versenybe száll az amerikai GPS-szel

A kínai műholdas navigációs rendszerért felelős tisztviselők április végén, a franciaországi Toulouse-ban, a Toulouse Space Show nevű rendezvényen tartott bemutatójukon azt közölték a sajtó munkatársaival, hogy a tervek szerint a kínai, az egész világot lefedő rendszer, a Pejtou (Beidou) előre láthatólag 2010-ben lesz készen. Ez azt jelenti, hogy a következő évtizedben már négy nagy navigációs szisztéma fog működni a világon: a már jó ideje üzemelő amerikai NAVSTAR, a már majdnem kész orosz GLONASZSZ, a 2012–2013-ra elkészülő európai Galileo, illetve a kínai Pejtou (a rendszer a Göncölszekér csillagképről kapta a nevét).

A kínai szakemberek igen kevés részletet osztottak meg az érdeklődőkkel, de annyit elárultak, hogy saját GPS-ük, tartva magukat a másik három szisztéma üzemeltetőivel kötött megállapodáshoz, kompatibilis lesz ez utóbbi navigációs rendszerekkel. Mint Csenk-csi Zsan (Chengqi Ran), a kínai fejlesztési központ igazgatóhelyettese elmondta: az említett négy fejlesztésből három (a Galileo a kivétel) katonai fejlesztésre épül, ezért – bár az érintett ázsiai felhasználók természetesen hozzáférhetnek az adatokhoz – az adatáramlás bizonyos csatornáit a kínaiak is titkosítani fogják, hiszen a Pejtou a kínai hadsereget is kiszolgálja majd.

A tényleges munkát még tavaly áprilisban kezdték meg, ekkor lőtték fel az első műholdat, s az idén április végén fellőtt műholddal együtt eddig öt eszköz van már fenn; a végleges rendszer öt geostacionárius, és harminc, közepes Föld körüli pályán keringő (MEO) műholdból áll majd.

A kínai államnak a teljes ázsiai lefedettséget ígérő munkája bizonyos mértékig veszélyezteti a japánokat, akik saját céljaikra fejlesztettek egy jóval kisebb rendszert (Quazi Zenith Satellite System), s a konkurenciától elsősorban Japánban tartanak, ezért – bár mindkét állam tagja a műholdas navigációs rendszerek nemzetközi szervezetének – feltétlenül szükséges még egyeztető tárgyalásokat folytatniuk – ahogy Szatosi Kogure, a japán űrkutatási hivatal egyik vezető fejlesztője nyilatkozott Franciaországban. A szaporodó rendszerek együttműködési alapelveiben ugyan megegyeztek az érintett államok, ám, mint Anthony Russo, amerikai szakember kommentálta a helyzetet, számtalan részletkérdés maradt még tisztázatlan.

Azóta történt

Előzmények