Új háztartási eszköz: okos ruhahajtogató

Ötletes megoldás, ám borsos ára ellenére is csak korlátozott képességekkel rendelkezik. Inkább dísztárgy, mint használható gép.

Egy San Franciscó-i startup nemrég egy olyan gépet mutatott be, mely terveik szerint leveszi a ruhahajtogatás fárasztó és unalmas terhét a háziasszonyok válláról. A FoldiMate márkanevű eszköz egyelőre még csak prototípus szintjén létezik, de jövőre már piacra kívánják dobni, a várható ára 850 dollár körül (kb. 225 ezer forint) lesz.

A gép három funkciót kínál: egyrészt a tartóállványra elhelyezett ruhákat behúzza és összehajtogatja, ezek után felgőzöli őket, majd „vasalja” (ránctalanítja). Természetesen nem minden ruhadarabbal birkózik meg, egyelőre a pólóknál, nadrágoknál és törölközőknél használható.

A cég tájékoztatása szerint egy hajtogatás 10, míg a ránctalanítás 20-30 másodpercig tart, az anyagvastagságtól függően 10-30 ruha helyezhető be egy töltésre. A FoldiMate – mint szinte az összes új háztartási gép ma már – rendelkezik Wi-Fi-kapcsolattal.

Ugyanakkor mégiscsak félmegoldásnak, alaposan továbbfejlesztendő konceptnek tűnik jelen állapotában, ugyanis a túl kicsi (pl. zokni) és a túl nagy (pl. ágynemű) darabokkal nem birkózik meg, és valódi vasalást sem képes végezni.

Előzmények