Otthonokosító készlet a Logilinktől

Hirdetés

Logilink SmartHome

Ma már minden sarkon okos dolgok jönnek velünk szembe: okos a telefon, a tévé, az óra, a bankbetét és még sorolhatnánk. Persze sok esetben az okos szó nem az eszköz extra agyi képességeire utal, hanem arra, hogy okostelefonnal kezelhető. Ezt tudja a Logilink SmartHome, vagyis ΣCasa termékcsaládja is, ami nemrégiben érkezett a hazai piacra, így vetettünk rá egy pillantást.


Logilink ΣCasa termékcsalád

Sajnos a hazai kínálat még nem teljes, így két érdekes elem, a villanykörte és a mozgásérzékelő kimaradt a merítésből. Kaptunk viszont okos elektromos dugaljat, időjárás-állomást, ajtónyitás-, ablaktörés- és füstérzékelőt. Az egyes komponenseket a ΣCentral nevezetű központi egység köti össze, illetve ezen keresztül kezelhető az egész rendszer iOS (8.0 verziótól) és Android (4.3 verziótól) operációs rendszert futtató készülékekkel. A vezérlődobozka alig nagyobb egy gyufásskatulyánál (70 x 70 x 22,6 mm), tetején egy kék gyűrűvel megvilágított gomb, hátulján pedig egy Wi-Fi antenna és micro USB tápellátás van, amihez egy mobiltöltő jellegű tápot kapunk.


ΣCentral központi egység

Meglehetősen kompakt darab a Logilink ΣPlug okos dugalj. Nagyjából akkora, mint a kisebb utazó konnektorátalakítók, szinte alig lóg majd ki az aljzatból, amiben használni fogjuk. Erre is került egy gomb, amire a központi egységgel párosításkor lesz szükség, a kommunikációra pedig Bluetooth 4.0 technológiát használ. Külsőre nagyon egyszerű a ΣWeather időjárás-állomás is. Egy tenyérnyi, kerek műanyag korong, aminek az áramellátásáról két mikro ceruzaelem (AAA) gondoskodik. Itt is elmaradhatatlan kellék a Bluetooth párosításhoz szükséges pici gomb, amit alul találunk. Az eszköz a hőmérsékletet, légnyomást és páratartalmat méri.


Balra ΣPlug dugalj, jobbra ΣWeather időjárás-állomás

Két részből áll az ajtó nyitását érzékelő ΣDoor/Window készlet. Az egyik elemet az ajtóra (vagy ablak keretére) kell tenni, a másik pedig a tokozáson jelzi majd, hogy mikor közelítette meg (vagy távolodott el tőle) az első fél. Az érzékelés mágneses, a központi egységgel kommunikálás természetesen itt is Bluetooth, ehhez egy gombot és kis állapotjelző LED-et is előkészítettek. Az áramellátásról a nagyobb részbe tehető, nem annyira elterjedt szabványú ER1425 elem gondoskodik, aminek több mint egy év az élettartama. A legkisebb ΣCasa okosság a ΣShock ablakbetörés-érzékelő. Ebben a kb. három centiméter átmérőjű kerek apróságban háromtengelyes gyorsulásérzékelő van, ez jelez be, ha nagyobb rázkódást érzékel. Az áramot CR2032 gombelem adja neki, a kommunikáció itt is Bluetooth.



Fenn ΣDoor/Window ajtónyitás-érzékelő, alatta ΣShock ablakbetörés-érzékelő

Végül, de nem utolsósorban a ΣSmoke hő- és füstérzékelőt is megkaptuk. Ez a legnagyobb eszköz a kínálatban, kerek, 120 mm átmérőjű és felfogatójával együtt 53 magas. A mellékelt két tiplivel és csavarral lehet mennyezetre vagy falra rögzíteni műanyag alapját, majd ebbe lehet finom csavarintással beletenni magát az érzékelőt. Az európai EN 14604 és az amerikai UL 217 füstmérési szabványnak, illetve az EN 54 tűzvédelmi szabványnak is megfelel. Áramellátásáról (a nem túl elterjedt) CR123A elem gondoskodik, amivel több mint egy évig üzemképes. Sajnos nem jutott el hozzánk a ΣLight LED fényforrás, ami 10 wattos fogyasztás mellett 720 lumen meleg fehér fénnyel világít 180 fokos sugárban, foglalata pedig hagyományos E27-es. Szintén nélkülöznünk kellett a ΣMotion mozgásérzékelőt, pedig a lámpával együtt biztosan egész jó trükkökre képes.


ΣSmoke füstérzékelő

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt