Csorog a nyálad? Megmérik

A Kaliforniai Egyetem kutatói egy olyan fogvédőt fejlesztettek ki, mely beépített szenzoraival képes érzékelni használója nyálának összetételét, és a tapasztalt koncentráció alapján következtetéseket lehet levonni az illető egészségi állapotáról. Az eszközt katonák, pilóták, sportolók, illetve kórházban fekvő betegeknek szánják.

A most beépített új szenzor a húgysav jelenlétét figyeli, mivel ennek az anyagnak a magas koncentrációja többféle betegség jelzése lehet. A kutatócsoport már tavaly bemutatta a speciális eszközt, de akkor csak egy szenzora volt, mely a tejsav szintjét mérte, hasonlóan diagnosztikai okokból. Az eszköz a Bluetooth Low Energy technológia segítségével küldi el adatait egy okostelefonra vagy számítógépre.

Bár a fejlesztés igen ígéretesnek tűnik, érdemes megjegyezni, hogy mindeddig csak laboratóriumi körülmények között tesztelték, vagyis emberi nyállal, de hús-vér ember szájában még próbálták ki.

Ugyanakkor nagy lehetőségek vannak benne, mivel a nyálból a fent említett kettőn kívül még számtalan olyan adat nyerhető ki, mely fontos információ lehet az orvosok számára, ráadásul valós időben érkeznek az információk. Mindezt bizonyítja, hogy a fejlesztés után élénken érdeklődik az amerikai légierő is, akik kiemelten kezelik a viselhető számítástechnikai eszközök fejlődését, mivel a pilóták fizikai állapotának repülés közbeni ellenőrzése fontos cél.

A kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a technológia jól vizsgázott, gyakorlatilag készen áll, most azon kell dolgozniuk, hogy a jelenleg még robusztusnak számító eszközt kisebbé, kényelmesebbé, viselhetőbbé tegyék.

Azóta történt

Előzmények