Töretlenül hódít a dolgok internete

Megjelent Vodafone M2M Barométer 2014 globális jelentése, mely szerint egy év alatt 23 százalékkal nőtt az M2M (machine-to-machine) technológiát használó vállalatok száma, így világszerte a cégek több mint negyede használ termelékenysége javítására valamilyen M2M technológiát.

A technológiában az egyik vezető vállalatnak számító Vodafone immár harmadik alkalommal publikálta a Circle Research független kutató cég közreműködésével elkészített M2M Barométert. A jelentés 16 országban, hét iparág 650 vezető szakemberének megkérdezésével készült. Az M2M Barométer fő megállapítása, hogy a háztartási eszközöktől kezdve az ipari berendezésekig egyre több helyen jelenik meg a dolgok internete, vagyis egyre több helyen alkalmazzák az okos eszközöket összekötő technológiákat, hálózatokat és szolgáltatásokat.

Pozitív tapasztalatok

A megkérdezett cégek 83 százaléka közölte, hogy az M2M-fejlesztésekkel nőtt a versenyképességük, 59 százalékuk pedig a szükséges beruházások jelentős és gyors megtérülésről számolt be. Az M2M technológiák bevezetésében élen járó amerikai cégeknél a fogyasztói és háztartási okos termékek esetében a leggyorsabb a megtérülés – itt a cégek 41 százalékánál ez az időszak 6 hónapnál is rövidebb volt.

2013-ban, az első M2M Barométer megjelenésekor csupán a vállalatok 12 százaléka használt ilyen megoldásokat. A friss jelentés szerint a korai belépők már most komoly üzleti előnyöket tapasztalnak, a megkérdezettek 81 százaléka bővítette is az M2M technológiák alkalmazását az elmúlt egy év során.

Vodafone M2M Barometer
[+]

A leggyorsabb, 88 százalékos felhasználási növekedés a kiskereskedelmi szektorban volt, itt egyre népszerűbbek a boltokban használt digitális feliratok, az okos fizetési megoldások és az ellátási lánc optimalizálására használt rendszerek. A jelentés szintén figyelemreméltó, 47 százalékos növekedést tárt fel az egészségügyben, ahol az M2M használható például betegek távfelügyeletére, vizsgálati adatok gyűjtésére, de a közműveknél is 32 százalékos volt a növekedés, elsősorban a világszerte az energiahatékonyságot elősegíteni hivatott okos mérőeszközök térnyerésének köszönhetően. Eközben az autógyártóknál is egyre inkább alapvetés, hogy az új járműveket M2M technológiákkal is felszereljék, ezért az úgynevezett „összekapcsolt járművek” számának növekedésével ebben a szegmensben is 14 százalékkal magasabb volt az M2M technológiák használata.

A jelentés szerint egyre kifinomultabb megoldásokra használják a cégek az M2M technológiát, és ezek egyre inkább integrálódnak a különböző felhőalapú megoldásokkal, és egyre nagyobb szerepük van a begyűjtött adathalmazok, az úgynevezett „big data” kielemzésében is. A cégek, amelyek ezen a területen befektettek jelentős változásról számoltak be üzletvitelükben: 69 százalékuk szerint az M2M alapjaiban változtatta meg cégük működését.

Azóta történt

  • Csorog a nyálad? Megmérik

    Egy újabb viselhető számítástechnikai eszköz fejlesztése zajlik: a „fogvédő” a nyálból nyer ki orvosi adatokat.

  • Már csak pár év, és az autók beszélgetni kezdenek

    Az amerikai kormányzat sürgeti a V2V-fejlesztéseket, melyeket a lehető leghamarabb kötelezően előírnának.

  • Most már ilyen is van: IoTSF

    Az talán jó, ha a kabátgombtól kezdve az ajtókilincsig szinte minden tárgy „okos” lesz körülöttünk, de ezzel a veszélyek száma is nő.

Előzmények