A Mozilla felhasználói fizethetnek is a jövőben a kiegészítők tervezőinek

A Mozilla nevében a kiegészítőkkel foglalkozó egység vezetője, Nick Nguyen blogjában tegnapelőtt tette közzé felhívását, melyben arról értesíti a szimpatizáns fejlesztőket, hogy elindínak egy kísérleti programot, amelynek keretében lehetőséget biztosítanak a közreműködők számára, hogy szoftvereikért pénzt is kaphassanak.

A „Contributions” elnevezésű pilothoz kapcsolódik egy másik kezedeményezés is, az „About the Developer” nevű szakmai közösségi weboldal, ahol reményeik szerint a közreműködő szakemberek megoszthatják egymással tapasztalataikat, informálhatják egymást projektjeikről, terveikről, s itt a „mezei felhasználók” is hozzászólhatnak a témákhoz, véleményükkel esetleg befolyásolhatják is az egyes munkák menetét. Az igazgató hangsúlyozza a kísérleti jelleget, s utal rá, hogy a tapasztalatok alapján fogják módosítani a rendszer elemeit, s szívesen fogadják a tanácsokat az AMO hírcsoport oldalán.

A Mozilla a PayPal rendszerét fogja használni a pénzügyi tranzakciókhoz, s ennek az együttműködésnek a technológiai részletein még dolgoznak. A folyamat valószínűleg roppant egyszerűen zajlik majd: a letölthető kiegészítők mellett megjelenik egy „Contribute” gomb, melynek segítségével a letöltő tetszése szerint fizethet a letöltött programért, ha úgy gondolja. A Mozilla ezekből az összegekből nem kér részesedést, a fejlesztőnek kifizetendő összegből csak a PayPal költségeit vonják le. A hozzájárulás fizetése természetesen önkéntes, s az add-ont feltöltő fejlesztő nem teheti függővé a letöltést attól, hogy fizettek-e érte vagy nem. A rendszerben az amerikai dollár lesz a fizetés pénzneme.

A kezdeményezésről szintén beszámoló Cnet tanulságos eredményeket mutató szavazásra biztatja olvasóit az ügy kapcsán, s ezt most mi is megtesszük.

Azóta történt

Előzmények