Európa vezető böngészője: a Firefox

Hirdetés

A Firefox lassú, fokozatos, de kitartó piachódítási folyamata azt eredményezte, hogy a legújabb felmérések szerint Európában az Internet Explorer elveszítette vezető helyét (most 34,54 százalék), s a Mozilla nyílt forrású böngészője, a Firefox, története során először, 35,05 százalékkal ma a legnépszerűbb internetes kereső a kontinensen – derül ki a StatCounter adataiból.

StatCounter

Azért egy kis csalás van a dologban, hiába, statisztika: a Firefox első helye csak akkor érvényes, ha a bevett változatokat nézzük, s a 3.0-s verziót vetjük össze az IE 7-tel. Ám ha az IE 6-ot, valamint a még épp pályáját kezdő IE 8-at is belevesszük, akkor természetesen a Microsoft termékei állnak az élen – igaz, a Firefox akkor sem panaszkodhat, mivel a Mozilla és a Microsoft közötti olló egyre szűkül, már csak 10 százalékponttal vezet az Internet Explorer-csomag a Firefoxszal (2.0, illetve 3.0) szemben. S ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy  ezek már komolyabb adatok, mint a decemberiek vagy az augusztusiak, mivel nem a szabadságolások időszakában mértek. A nagy munkaszünetek idején ugyanis a Firefox részesedése meg szokott ugrani, hiszen  ilyenkor a döntően Internet Explorert használó munkahelyi gépek nem futnak – s aztán a szünet végeztével az IE visszaveszi korábbi pozícióját.

StatCounter

Európában kifejezetten jól áll az Opera is, mely a globális egy százalékos részesedésével szemben itt már 6-8 százalék körüli eredményt ért el.

A StatCounter nemzetközi felmérései azt mutatják, hogy világszinten az Internet Explorer 7.0 41 százalékot birtokol, az őt követő Firefox 3.0 pedig 24 százalékos részesedést tudhat a magáénak. A NetApplications legfrissebb (az összes verziót egyben számoló) adatai szerint az Internet Explorer globálisan 67,44 százalékon áll, a Firefox pedig 21,77 százalékos szeletet harcolt ki, az Opera pedig 0,71 százalékot birtokol. A kelet-európai trendeket nyomon követő rankings.hu március közepi adatai szerint (az IE 8-at számbavevő felmérés még nem készült el) Magyarországon a Firefox 3.x 41,4 százalékon állt, az Internet Explorer pedig 47,4 (20 – IE 6.x – + 27,4 – IE 7.x –) százalékot birtokol.

Azóta történt

Előzmények