Fenyegetett chipgyártók

A jelenleg mindössze nyolc alkalmazottat foglalkoztató – félvezető-technológiákat fejlesztő – Patriot Scientific levélben hívta fel mintegy 150 vállalat figyelmét arra, hogy chipjeik sérthetik egy szabadalmát. Az Intellel és öt japán óriásvállalattal – a Matsushitával, a Sonyval, a Fujitsuval, a Toshibával és az NEC-vel – február óta perben álló cég állítása szerint a 120 MHz-nél gyorsabb mikroprocesszorok előállítását egy szabadalmaztatott Patriot-technológia tette és teszi lehetővé, ezért minden olyan vállalat, amely gyártott ilyen lapkákat vagy bármilyen készülékbe beépítette azokat, szabadalmi díj fizetésére kötelezhető.

A Patriot állítja: a kérdéses szellemi tulajdon 150 milliárd dollár értékű áramkörben található meg, így – elméletileg – a kártérítések és jogdíjak összege is több milliárd dollárra rúghat. Azt egyelőre nem tudni, hogy a szabadalom ütőképes kártyának bizonyul-e. Az Intel korábban tagadta, hogy szabadalombitorlást követett volna el.

A magas frekvencián üzemelő processzorok előállítását lehetővé tevő technológiára 1995-ben nyújtott be szabadalmi kérelmet a Patriot, melyet 1998-ban fogadtak el. A vállalat azt nem közölte, hogy mely cégeknek küldött írásos figyelmeztetést, csupán jelezte: a világ legnagyobb elektronikai gyártói a címzettek között vannak.

A Patriot 1987-ben alakult kommunikációs és orvosi eszközökben használt beágyazott processzorok fejlesztésére. A cégnek eddigi történetének csúcsán 32 alkalmazottja volt. Legutóbbi pénzügyi negyedévét 3384 dollár árbevétellel és 976 000 dollár nettó veszteséggel zárta.

Azóta történt

Előzmények