A felbérelhető hacker az új divat

Az EU és az ENISA szerint a jelenlegi legnagyobb kiberbiztonsági fenyegetés az, hogy vannak felbérelhető hackerek, és alkalmazásukból nagy trend lett.

Az EU kiberbiztonsági ügynöksége, az ENISA a legutóbbi éves jelentésében azt állítja, hogy az elmúlt 15 hónapban a kiberbiztonság terén a legnagyobb fenyegetést a felbérelhető hackerek jelentették.

A világjárvány és a távmunka állítólag utat nyitott a kiberbűnözők számára, elszaporodtak a zsarolóvírusokkal végrehajtott támadások, egyre több céget bénítanak meg, követelnek azoktól váltságdíjakat. A jelentéssel a cégek és kormányzatok számára segítenének megérteni a kiberbiztonsági fenyegetéseket, valamint technikákat fejleszteni a probléma kezelésére.

A jelentés szerint a hackertámadások legfőbb célja a pénzszerzés, a legkedveltebb célpont pedig az egészségügyi szektor jelenleg.

Szintén rengeteg támadást szenved el a közigazgatás, a hatósági szervezetek és a digitális szolgáltatásokat biztosító vállalatok. A hackerek általában kriptopénzben kérik a kifizetést.

A jelentés szerint egyre nagyobb gond még a kriptojacking, amelynél a bűnöző az áldozat gépét használja kriptopénzek generálására.

Azóta történt

Előzmények