Randioldal nyúlja le a Facebook-profilokat

Elsőre talán nem tűnik furcsának, de másodikra már elakad az ember lélegzete, ha egy új kezdeményezésről olvas; egy olyanról, melyet egyelőre az Egyesült Államokban lehet majd megtapasztalni, de ha sikeres lesz, könnyen trend lehet belőle.

Az ausztrál itnews.com számolt be arról ma, hogy a pár-/partnerkereséssel foglalkozó amerikai cég, a több hasonló jellegű portált is üzemeltető, 2010 januárjában létrejött Gotham Dating Partners bejelentette, hogy tevékenysége bővítéseként új adatbázist hoznak létre, mégpedig olyan személyek, felhasználók kerülhetnek fel a listára, akik ugyan nem regisztráltak nyilvánvaló szándékkal valamelyik oldalukra, de alapadataik a neten máshol – közösségi oldalakon főképp – nyilvánosan elérhetőek.

Gotham

A cég marketingért felelős alelnöke, Damon Jordan szerint szolgáltatásaiknak összesen 6,5 millió regisztrált felhasználója van, de radikális növekedést várnak az újítás következtében a következő hetekben. Az oldal reményei szerint az adatbázis hamarosan több mint 340 millió netező adatait fogja tartalmazni; ezeket az információkat a közösségi oldalakról, e-mail- és levelezőlistákról, piaci elemzésekből, választói névjegyzékekből szedik majd össze – és ehhez nem fogják a felhasználók engedélyét kérni, hiszen publikus adatokról van szó. Az alelnök egyáltalán nem tart attól, hogy adatvédelmi aggályok merülnének fel: „Ha az információ nyilvános, az nem képezheti adatvédelmi felelősségre vonás tárgyát. Például: ha létrehoztál egy Facebook-fiókot, és az ott található adatokat nem tetted személyes jellegűvé, akkor az mind megjelenik a nyilvánosság előtt, vagyis szabad a vásár [it is free for the taking]” – nyilatkozta. Azt azonban kihangsúlyozta, hogy például az ő szolgáltatásuk tagjai, akik bizonyos adatokat védenek, vagyis nem akarják nyilvánossá tenni, továbbra is megkapják ezt a lehetőséget.

A lapnak nyilatkozó ausztrál adatvédelmi biztos aggályosnak tartotta az amerikai vállalat eljárását, de nem nyilatkozott határozottan. Ami a világ többi részén élőket illeti, feltéve, ha ez a módszer kedvelt, sokat használt lesz, sok-sok problémával nézhetünk szembe, ugyanis roppant különbözőek az adatvédelmi szabályozások. Arról nem is beszélve, hogy a törvények, szabályok alig-alig tudják követni az internet által generált társadalmi és gazdasági változásokat: az ilyen nyílt adatbázisépítésre még nem volt példa, hiszen mostanra ért el akkora súlyt az önként közzétett információk mennyisége, hogy akár vállalkozást is lehet építeni a kérdéses státuszú hozzáférésre.

Azóta történt

Előzmények