Tízezer munkahelyet hoz létre a Facebook Európában

A magasan képzett munkatársak feladata a metaverzumként emlegetett új platform részleteinek kidolgozása lesz.

Néhány hete számoltunk be arról, hogy a Facebook jelezte, hogy 50 millió dollárt fektet be azért, hogy különböző szervezetek segítségével felelős módon építse fel a metaverzumot. Ez lesz a digitális Facebook-világ, amelyben az emberek különböző eszközök használatával mozognak, kommunikálnak a virtuális térben.

Úgy tűnik, a projekt megvalósítása már el is indult, ugyanis a vállalat a hivatalos blogjában jelentették be a cég globális ügyekért, illetve kulcstermékekért felelős alelnökei, hogy a metaverzum kialakítása érdekében a következő öt évben 10 ezer új munkahelyet hoznak létre az Európai Unió területén.

A „metaverzum” a cyberpunk egyik alapterminusa, egy sajátos virtuális valóság, melyet Neal Stephenson teremtett meg az 1992-ben megjelent Snow Crash című regényében. A facebookos értelmezésben ez egy olyan platform lenne, mely összevonja a fizikai és a virtuális világokat, fontos szerepet játszik benne ugyan az internet, de többek között a kiterjesztett valóság eszközeivel egy önálló világot teremt meg.

Mivel a tervek szerint maga a világ is közösségi alapon fog megszerveződni, mind részleteinek, mind működési szabályainak kidolgozása óriási munkát jelent, és ehhez keres most partnereket, együttműködőket az amerikai vállalat. Mark Zuckerberg nemrég egy interjúban úgy próbálta megvilágítani a metaverzum természetét, hogy az voltaképpen a „mobilinternet utódja lesz”, egy olyan szinkron környezet, mely nemcsak a virtuális és a kiterjesztett valóságot foglalja magába, hanem részei lesz az összes elektronikus eszköz, a PC-k, a mobileszközök és a játékkonzolok is – fő célja a kapcsolattartás és a közösségépítés új terepének létrehozása.

A közlemény hangvétele a marketing csúcsra járatását jelzi: ömlengő dicsérete az európai piacnak és tech szektornak – láthatóan igyekeznek pr-eszközökkel is ellensúlyozni azt, hogy az EU az egyik olyan régió, ahol az utóbbi időben a sok, gyakran eljárásokba is torkolló hivatalos támadás éri a Facebook tevékenységét.

Azóta történt

Előzmények