Egyre dagad a Facebook-botrány

Egy korábbi alkalmazott azt állítja, hogy az ajánlókból kicenzúrázták a republikánusokra vonatkozó pozitív híreket.

A választásokra készülő Egyesült Államokban szinte órák alatt nőtt viharos erejűvé az a botrány, melyet a Gizmodo tegnapi cikke indított el, és amelyben korábbi Facebook-alkalmazottak beszámolóira alapozva azt állították, hogy a közösségi oldalon a felhasználók kezdőoldalán megjelenő ajánlót manipulálták, mégpedig úgy, hogy a republikánusokról szóló hírek kevesebb teret kapjanak.

A tudósítás hatalmas felháborodást okozott a konzervatív politikusok körében, és John Tune szenátor, a kereskedelmi bizottság elnöke írásban tett fel kérdéseket a vállalat vezetőjének, Mark Zuckerbergnek, hogy valóban igaz-e, hogy hírfolyam jobb oldalán megjelenő „Trending Topics” oldalsávban megjelenő ajánlókból tudatosan kiszűrték a republikánusokkal szimpatizáló, illetve általuk közölt híreket. Mivel a Facebook több mint egymilliárd felhasználóval rendelkezik, írja a szenátor, jelentős befolyása van az emberek tájékoztatására, komoly a felelőssége, semlegesnek és objektívnek kell maradnia.

A Facebook e szekcióért felelős vezetője egy posztjában határozottan tagadta a vádakat, és közölte, hogy erre semmi bizonyíték nincs, megalapozatlanok az állítások. A népszerű témákat ajánló oldalsávba egy algoritmus válogatja a népszerűségük alapján a híreket, írta Tom Stocky. Ezek után egy csapat nézi át az ajánlatokat, de csak azért, hogy valódi, hiteles hírek jelenjenek meg ott, ideológiai megkülönböztetést nem alkalmaznak.

A Facebook szóvivője ugyanakkor közölte, hogy hivatalos belső vizsgálatot indítottak, és ha ez arra jut, hogy a munkatársak elfogadhatatlanul viselkedtek, azonnal megteszik a szükséges lépéseket.

Azóta történt

Előzmények