Ha csak a néven múlik, a Facebook mehet Kínába

Helyi lapok azon spekulálnak, hogy a kedvező bírósági döntésnek van-e egyéb üzenete is.

A Facebook pert nyert egy pekingi bíróságon egy kínai cég ellen, aki az amerikai vállalat nevéhez kísértetiesen hasonló márkanevet regisztráltak – írja a Reuters hírügynökség.

Hirdetés

A Zhongshan Pearl River élelmiszeripari vállalat 2014-ben védette le a „face book” nevet egy alkalmazás számára. A bíróság megítélése szerint azonban ez „erkölcsi alapelveket sért”, és megállapítható, hogy gyakorlatilag lemásoltak és jogtalanul használtak egy világszerte ismert márkanevet.

A jogi vita különleges érdekességét az adja, hogy a Facebook jelenleg tiltott Kínában, a „Nagy Tűzfalon” keresztül nem érhető el (VPN-en keresztül igen, ezt sokan ki is használják). Mark Zuckerberg már évek óta folyamatos erőfeszítéseket tesz, hogy bejuthassanak a kínai piacra, nemrég is járt hivatalos látogatáson, és találkozott kínai politikai vezetőkkel – egyes szakértők szerint ennek egyre nagyobb az esélye, és a helyi lapok spekulációi szerint az a bírósági ítélet is ennek a jele.

Hasonló márkanévperekkel gyakran szembekerülnek a nyugati vállalatok Kínában, az egyik legutóbbiban az Apple épp a múlt héten veszített. Ebben az esetben egy vállalkozó „iPhone” néven bőrből készült termékeket (tárcákat, táskákat stb.) forgalmazott már 2010 óta. A döntés értelmében ezt továbbra is megteheti.

Azóta történt

  • Egyre dagad a Facebook-botrány

    Egy korábbi alkalmazott azt állítja, hogy az ajánlókból kicenzúrázták a republikánusokra vonatkozó pozitív híreket.

Előzmények