Végleg elvághatják a Facebook EU-s adatszivattyúját

Írország adatfelügyelő hatósága áprilisban konzultál az EU-s hatóságokkal a végleges döntésről.

Az írországi adatvédelmi hatóság jelenlegi tervei szerint áprilisban konzultálnak az EU hatóságaival arról a nyomozásról, amely a Facebook Európa és USA közötti adatátvitelét érinti. Ezt a folyamatot tilthatják meg végleg.

Európai legfelsőbb bírósága már 2020-ban kimondta, hogy megfigyelési aggályok miatt az EU és az USA közötti adatátviteli megállapodás érvénytelen, így végül az ír DPC átmeneti rendeletben megtiltotta a Facebook által használt mechanizmus gyakorlati használatát, az EU-s felhasználói adatok USA-ba továbbítását.

A Facebook írországi fellebbezése miatt az intézkedést gyorsan felfüggesztették, majd a bíróság dobta a Facebook vádjait.

A Meta azóta is állítja: visszafordíthatatlan és pusztító következményei lesznek az üzletére nézve, amely a felhasználói adatok feldolgozása révén szolgál ki mindenkit célzott online reklámokkal. Más cégek komoly fennakadásait is emlegetik.

Mivel a Metának, sok más tech céghez hasonlóan Írországban van a főhadiszállása, így a helyi hatóságok felügyelik. Az előzetes döntést a héten közölték, a Meta 28 napon belül válaszolhat – a részleteket nem hozzák nyilvánosságra. Az EU-s törvények szerint azonban az EU-s hatóságokkal meg kell osztania az íreknek a terveket, a végleges döntésnél az EU-s felügyeletek nézőpontját is figyelembe kell venni. Erre az egyeztetésre áprilisban kerülhet sor.

A Meta újból jelezte: az adatátvitel felfüggesztése emberek millióinak, jótékony szervezeteknek és EU-s cégeknek ártana, továbbá cégek ezreinek, amelyek ez alapján nyújtanak globális szolgáltatást. A Meta szerint hosszú távú megállapodás révén kell összekapcsolni az embereket, cégeket, gazdaságokat. A német és francia vezetés szerint azonban senkinek nem hiányozna a Facebook, ha leállna az EU-ban.

Azóta történt

Előzmények