Éves csúcsára érkezett a Graphisoft

Tizenkét százalékot drágult a két hete félmillió eurós féléves veszteségről beszámoló Graphisoft részvénye az utóbbi egy hétben, miközben a közkézhányad csaknem egytizede megfordult a parketten. A hírek szerint az új vásárlók némelyike a házaiért szereti a szoftvercéget.

Tegnap 1745 forintos záróárával nemcsak éves, hanem egyben négy és fél éves csúcsot döntött meg a Graphisoft árfolyama, a 2000 májusában a BÉT-en (az akkori it-hossz szárnyán) 6000 forinton debütáló szoftverpapír legutóbb 2001 februárjában ért annyit, mint most. A BUX idei 40 százalékos növekménye persze csaknem duplája a Graphisofténak. A szoftvercég árgörbéje azonban – az 1700 forintos technikai ellenállási pont sima áttörésén túl – azért is figyelemre méltó, mert az utóbbi egy hét markáns, 11 százalékos növekedése nemcsak önmagához képest kiemelkedő (430 ezer darabos) forgalommal, de egy első ránézésre kiábrándítónak tűnő gyorsjelentéssel is párosult.

A féléves számok (az árbevétel 17 százalékkal, 12,8 millióra, az üzemi eredmény 33 százalékkal, 1,7 millió euróra nőtt, és csak egy veszteséges üzletág leírása után lett 0,44 millió euró a féléves veszteség) derűlátásra serkentették az elemzőket, de hogy a vevők ilyen gyorsan megérkeznek, arra kevesen számítottak.

Brókerek véleménye szerint a szoftverpapír négy éve meglehetősen halott piacát néhány nagyobb intézményi befektető egyidejű megbízásai pezsdítették fel. A 18 milliárdos kapitalizációjával a középmezőnybe tartozó cég részvényeinek 35 százaléka a társaság három felső vezetőjénél található, ők hagyományosan nem adnak el. A többi papír egy része sokkal magasabb bekerülési árú, így a részvény likviditása elég szűk.

Egyes hírek szerint az ingatlan üzletág esetleges leválasztása adta meg a vételi jelet, hiszen a 25 ezer négyzetméternyi kiadott irodaterület (ebből 7000 négyzetméter az utóbbi évben készült el) önmagában több mint 10 milliárd forintot, vagyis részvényenként 950 forintot ér. Ha a szétválasztás cégjogilag is végbemegy – amit megkönnyíthet, hogy a Graphisoft N. V. mint holland bejegyzésű cég átalakulása folyamatban van a magyar jogban is ismert úgynevezett európai részvénytársasági formába –, elképzelhető, hogy a részvényesek Graphisoft-részvényeik mellé még egy ingatlancég papírjait is megkapják.

Abban mindenesetre sokan bíznak, hogy a mostanitól nem túlságosan eltérő tőzsdei környezetben egy ingatlancég és egy szoftvercég részvényei külön-külön jobban teljesítenek, mint eddig együtt. Ugyanakkor az is tény, hogy az ingatlanüzletág idén várható 600-700 ezer eurós üzemi szintű eredménye önmagában elég csekélynek tűnik. Annyi viszont bizonyos, hogy az eddig jobbára alvó papírnak számító Graphisoft ébredőben van négyéves Csipkerózsika-álmából.

Azóta történt

Előzmények