A Távközlési Unió a roamingdíjak globális csökkentését szorgalmazza

Az Európai Unió gyakorlata is minta lehetett a decemberi, Dubajban tartandó távközlési világkonferenciára készülő Távközlési Unió (International Telecommunication Union – ITU) tagjai előtt, amikor legutóbbi összejövetelük után közleményt adtak ki arról, hogy világszinten is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a jelenlegi extrém magas barangolási díjak jelentős mértékben csökkenjenek, illetve a kiszolgáltatott fogyasztók számára magasabb szintű védelmet kell adni a helyzetükkel visszaélő szolgáltatókkal szemben. E célok megvalósítása csak úgy lehetséges a közlemény szerint, ha a kormányzatok és a szabályozó hatóságok a robbanásszerűen növekvő mobilos piacon egyrészt minden rendelkezésre álló fogyasztóvédelmi lehetőséget kihasználnak, másrészt pedig új megoldásokat, új szabályokat dolgoznak ki.

Hirdetés

Az ITU szerint az egyik fontos teendő, hogy a nemzetközi mobilos szolgáltatásokkal kapcsolatos információk mindenki számára könnyen érthető módon és világosan, átláthatóan legyenek elérhetőek, emellett nagyobb hangsúlyt kell fektetni a felhasználók riasztására olyan esetekben, amikor az információhiány komoly károkat okozhat nekik – például az előre beállított limit elérésekor. Az ITU elsősorban a piaci megoldásokat szorgalmazza az árak letörésére, de elismerik, hogy a visszaéléseket esetenként csak szabályozással lehet megakadályozni.

Hamadoun Touré, az ITU főtitkára kijelentette, hogy abban minden tagállam képviselői egyetértettek, hogy szükség van a nemzetközi együttműködésre a roamingdíjak mérsékléséhez. Touré ugyanakkor bízik a szolgáltatók józan önmérsékletében is, hiszen, mondja a főtitkár, az olcsóbb díjak vonzóbbá tehetik a szolgáltatásokat, így hosszabb távon a piac bővülésével a szolgáltatók is jobban járnak. A szervezet vezetője azt is elismerte, hogy bonyolult, az eltérő gazdaságú, piaci szerkezetű és szabályozási környezetű országok miatt nagyon nehezen megoldható kérdésről van szó, ezért feltétlenül többoldalú megállapodásokat kell kötni, mivel ez hatékonyabb, mint ha az országok maguk, esetleg kétoldalú egyezményekkel próbálkoznának.

Magukat a javaslatokat, a konkrét ajánlásokat az ITU a továbblépés érdekében a dubaji konferencián is elő fogja terjeszteni. Ez a konferencia egyébként történelminek ígérkezik, ugyanis a nemzetközi távközlési egyezmény szövegét még az internetkorszak előtt, 1988-ban fogadták el, és az azóta eltelt közel negyedszázad alatt olyan minőségi változások történtek, melyekre az iparági vezetőknek és a politikusoknak nemzetközi szinten is reagálniuk kell, és a tanácskozás fő célja egy új egyezmény alapjainak kidolgozása lesz.

Azóta történt

Előzmények