Komoly szigorításokat hoz a kriptopiac számára az EU

Kemény szigorításokat eszközölnek majd az EU-ban a kriptopénzek tranzakciói kapcsán.

Az EU-s törvényhozók tervei szerint a régióban kemény szabályozásokat vezetnek majd be a kriptopénzek tranzakcióival kapcsolatosan.

A kriptotőzsdék a hír hatására azonnali tiltakozásokba kezdtek, a Coinbase szerint például az új törvények olyan megfigyelőrendszerhez vezetnek, amely tönkreteszi az innovációt.

Miközben a 2,1 billió dollárnak mondott kriptopiac szabályozásán továbbra is dolgoznak a fontosabb országok, gyakorlatilag minden hatóság és szereplő egyetért abban, hogy a kriptoszektor veszélyezteti a pénzügyi stabilitást és még nagyobb teret nyit a bűnözésnek. Éppen ezért egyes régiók gyorsabban reagálnának törvényileg.

Az Európai Bizottság már tavaly összeállított egy javaslatot, amely alapján a kriptotőzsdék kötelesek lesznek a tranzakció résztvevőiről információkat kinyerni, gyűjteni, tárolni és kiadni. Így bárki azonosítható egy tranzakció kapcsán, a digitális pénzek és eszközök befagyaszthatóak, a kockázatos tranzakcióktól pedig elvennék az emberek kedvét.

Bár eredetileg csak 1000 euró fölött vezették volna be az újításokat, most törölték ezt a kitételt, így minden egyes kriptotranzakcióra kiterjesztenék a kötelezettségeket. A magyarázat szerint az érintettek könnyen kijátszhatnák a kitételt korlátlan kisebb tranzakcióval, ezért szigorúbb intézkedésekre van szükség.

A törvényhozók intézkedései érintik majd a magánszemélyek által birtokolt kriptotárcákat is, továbbá listát készítenek az olyan kriptopiaci szereplőkről, amelyek kockázatot jelentenek vagy pedig nem működnek együtt a hatóságokkal.

Azóta történt

Előzmények