Hatékonyabb adatvédelem az eMagyarország Pontokon

Az adatvédelmi biztos állampolgári panasz alapján vizsgálta eMagyarország Pontok (eMop) működését. A beadvány szerint az eMop-ok számítógépeire olyan programot telepítettek, amely észrevétlenül adatokat gyűjt a felhasználók internetböngészéséről és azokat központi adatbázisba továbbítja. Az adatvédelmi biztos megállapította, hogy nem kémprogramról, hanem az eMop-okat felügyelő programról van szó, amelynek célja a kormányzati internetoldalak látogatottságának mérése, valamint az eMop-ok üzemeltetésének figyelemmel kísérése.

Jóri András javaslatokat fogalmazott meg a felhasználók személyes adatainak védelme érdekében. A biztos kezdeményezte, hogy a kliensprogram csak a kiválasztott kormányzati oldalak (gyakorlatilag a magyarorszag.hu) látogatottságáról gyűjtsön adatokat. Ha az eMagyarország ponton több, helyi hálózatba kötött számítógép található, akkor a rendszer ne gyűjtsön adatot arról, hogy az oldalt a helyi hálózat melyik számítógépéről látogatták. A helyben tárolt adatokat hosszabb ideig összesítsék az eMagyarország ponton és ritkábban küldjék el a központi adatbázisba, hogy minél kevésbé lehessen időponthoz és felhasználóhoz kötni az oldallátogatást. A tárolandó látogatott weboldalcímekből töröljék a paramétereket. A központi adatbázisban naponta összesítsék az adatokat, és azt követően csak az azonosításra alkalmatlan statisztikai adatokat tárolják. Javasolta továbbá, hogy a demográfiai adatok megadása legyen önkéntes.

Ennek nyomán a Miniszterelnöki Hivatal eMagyarország Programot működtető részlege 2009. október 9-éig gondoskodott az adatgyűjtő szoftver és a központi adatbázis módosításáról, valamint a felhasználók megfelelő tájékoztatásáról. A monitoringrendszer csak a magyarorszag.hu portál látogatásáról gyűjt személyazonosításra alkalmatlan adatokat, valamint a felhasználó önkéntesen megadhatja egyes demográfiai statisztikai jellemzőit.

Az adatvédelmi biztos a vizsgálat további tapasztalatai alapján felhívja a közösségi internet-hozzáférési pontokat használók figyelmét arra, hogy ne felejtsék a számítógép adattárolóján a személyes adatot tartalmazó elektronikus dokumentumaikat, mert azokhoz később más felhasználók hozzáférhetnek.

Azóta történt

Előzmények