Elindult Veszprém e-közigazgatási portálja

Veszprémben is kiépült az e-közigazgatási rendszer, amelyet a héten Dióssy László polgármester és Dr. Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója adott át. A veszprémi önkormányzat közel 500 millió forintból hajtotta végre az informatikai beruházást, amelyhez 433 millió forintos támogatást nyert az e-közigazgatási szolgáltatások fejlesztésére kiírt GVOP-pályázaton. A megvalósításra kiírt pályázatot a HP Magyarország nyerte el nevesített alvállalkozóival, a Minor Holding Rt.-vel, Griffsoft Rt.-vel és a Delta Elektronik Műszaki Kft.-vel közösen. A projekt végső célja az volt, hogy megteremtse a városban az elektronikus közigazgatás bevezetésének feltételeit.

Az első lépés a gazdálkodási és pénzügyi informatikai rendszer kialakítása volt, amelynek eredményeképpen a különböző önkormányzati fenntartású intézmények adatbázisai is beépültek a polgármesteri hivatal informatikai rendszerébe, az intézmények felhasználói pedig a számukra biztosított távoli hozzáférés segítségével közvetlenül a hivatal rendszerében végezhetik el a gazdálkodási feladatok adminisztrációját. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hivatal naprakészen nyomon követheti az egyes intézmények könyvelését, eszköznyilvántartását, a bankszámláikon történő pénzmozgást.

Második lépésként a belső ügyiratkezelési rendszer került kiépítésre. Ez azt jelenti, hogy az összes hivatali ügy teljes dokumentációja bekerült a számítógépes rendszerbe. Mostantól az iratok a megfelelő hozzáféréssel rendelkező ügyintézők számára az irattár használata nélkül bármikor elérhetők, a saját gépükön megjeleníthetők. A rendszer a hivatal minden irodája számára a jogszabályokkal összhangban levő egységes ügyintézési folyamatot valósít meg, amelyben jól nyomon követhető az ügyintézés aktuális státusza, a határidők betartása.

A lakosság számára a projekt leglátványosabb eleme az új informatikai rendszert megjelenítő kezelőfelület, azaz egy új honlap megalkotása volt. Az új honlap valójában két fő részre bontható: tartalmaz egy új, közigazgatással kapcsolatos tevékenységeket összegyűjtő oldalt, valamint egy megújult városi portált.

Az új oldalon a lakosság és a helyi vállalkozások elektronikusan intézhetik ügyeiket. Az elektronikus ügyintézés lehetősége a közigazgatási eljárásokra vonatkozó új jogszabályok szerint került kialakításra, összhangban a központi kormányzati rendszer ügyfélkapu szolgáltatásával. Ennek megfelelően a jelenleg elektronikus úton intézhető helyi ügyek köre a jövőben fokozatosan tovább bővül a központi kormányzati rendszer szolgáltatásának a magyarországi önkormányzati hivatalok felé történő kiterjesztésének függvényében.

Azóta történt

Előzmények