A Popcorn Time-tól tartott Hollywood

Márciusban megérkezett Hollywood rémálma, a Popcorn Time. A leginkább a Netflixre hasonlító, de peer-to-peer (P2P) alapon indított (szerzői jogi szempontból meglehetősen aggályos) szolgáltatást először kitörő örömmel üdvözölték a világ számos pontján, majd a hollywoodi filmgyárosokhoz is eljutott a hír. Végül múlt héten törölték a MEGA fájlmegosztóról a telepítőcsomagokat (melyeket megpróbáltak visszatölteni), végül a fejlesztők úgy döntöttek, nem hiányzik nekik a pereskedés, inkább bezárták az Popcorn Time oldalát, a másodszor is törölt anyagaikat sem tették fel újra a megosztóra.

A nyílt forráskódú szoftvert, ami a rendszer mögött volt, nem hagyta azonban veszni a YTS torrentoldal, melynek anyagait a Popcorn Time korábban streamelte. A GitHubra költözött a telepítőcsomag, mely Windows, Mac, Linux x86 és Linux x64-es rendszerekre is letölthető.

A Popcorn Time egy rendkívül felhasználóbarát, egyszerű klienst kapott, ahol különböző kategóriák alapján csak ki kell választani a megtekinteni kívánt filmet, majd néhány másodpercnyi töltési idő után már meg is tekinthető. Akár magyar feliratot is rejthet a rendszer, de saját feliratfájlok is betölthetők.

A működési mód az, ami miatt többek között Magyarországon is jogsértő (lehet) a program használata. A P2P rendszer miatt a film megtekintése közben a letöltött adatokat vissza is tölt(het)i a Popcorn Time a többi felhasználónak, így a bíróság egy esetleges eljárás során terjesztésnek is minősítheti a filmnézést a Popcorn Time-on keresztül.

Elindult, majd néhány nappal később le is állt.
Elindult, majd néhány nappal később le is állt.

Az eredeti fejlesztők nem akartak kockáztatni, illetve szembemenni a jogvédő szervezetekkel. A YTS-nél ezzel szemben úgy érzik, mivel a saját szervereiken semmilyen illegális tartalmat nem tárolnak, a jogsértő filmek a felhasználók között közvetlen kapcsolaton közlekednek, továbbra sem tudnak majd velük mit kezdeni a hatóságok, ahogy torrentoldalként sem tudtak érdemben keresztbe tenni nekik. Erről a YTS fejlesztője, Jduncanator beszélt a TorrentFreaknek adott interjújában. Nem sokkal az interjú megjelenése után a YTS honlapján elhatárolódtak attól, hogy magukénak mondják a Popcorn Time rendszerét. Ezt írják: „A YTS nem veszi át, és semmilyen módon nem áll kapcsolatban a Popcorn Time-al. Ez tévesen, sok felhasználót megtévesztó módon lett kommunikálva, ezért elnézést kérünk. A Popcorn Time egy közösségi alapú projekt, melyet nem egy személy, vagy szervezet tart fenn”.

A nyílt forráskódú szoftverek ereje

„Nem vagyunk rosszabb helyzetben, mintha csak szolgáltatnánk a filmeket (a klasszikus torrentfájlokon keresztül – a szerk.). Itt a YTS-nél úgy látjuk, az ilyen és ehhez hasonló projektek – csak azért, mert egy kis feltűnést keltenek - nem jelenti azt, hogy le akarnának bennünket állítani”.

A legújabb, 0.2.7-es verzió már a trakt.tv-hez is kapcsolódik, így a filmek borítóját, leírását, egyéb metaadatait, szinopszisát is megtekinthetik a felhasználók. Az eredeti Popcorn Time fájlok továbbra is elérhetőek, így bárki hozzáférhet, módosíthatja, elkészítheti belőle saját verzióját. Ezt tette a YTS is, ráadásul úgy tűnik, hogy ez az irány még érdekesebb, mint az eredeti koncepció.

Olyanokat is elcsábíthat, akik a torrentezést egyébként elutasították
Olyanokat is elcsábíthat, akik a torrentezést egyébként elutasították

A Popcorn Time használatához nem szükséges regisztráció, viszont a felhasználók saját felelősségükre használhatják csak a programot. Az első indításkor írásos figyelmeztetést is kapunk, hogy bizonyos országokban illegális lehet a felhasználás. Magyarországon például a hatályos szerzői jogi szabályozás a magáncélú felhasználást egyelőre nem, a terjesztést viszont büntetni rendeli.

Magyarországon illegális

A konkrét bíróságok azonban különbözőképpen értékelhetik a terjesztés tényét, hiszen a torrentprotokollokat használó Popcorn Time kliens apró darabokat tölt fel a kapcsolódó klienseknek, ez pedig többféle értelmezési lehetőséget is előre vetít, ahogy volt is már rá példa korábban.

A Kalóz-Netflixnek is becézett Popcorn Time olyan internetezőkhöz is eljuttathatja az illegális filmeket, akik a klasszikus fájlcserélésben eddig nem vettek részt, akár a technikai ismeretek, akár a szerzői joggal összefüggő aggályok miatt. A rendszer ugyanis rendkívül felhasználóbarát, néhány pillanat alatt elsajátítható a működése. Ráadásul feliratokat kezel (akár a beépített feliratozási lehetőségek, akár külső fájlból érkező szövegezést használva), a legtöbb film pedig Full HD felbontásban is elérhető.

A Popcorn Time használatát nem javasoljuk, az érdekes megoldási módszer miatt mutattuk be a rendszert. Az illegális tartalmak megosztásától elhatárolódunk.

Azóta történt

Előzmények

  • 140 milliós bírság egyetlen film megosztásáért

    Az eddigi legnagyobb ilyen svéd perben rekordbüntetést szabott ki a bíróság a torrenten filmet megosztó moderátorra.

  • A Telenor is streaming tévészolgáltatást indít

    A fuso Premium és a Telekom MoziKlub után újabb szereplővel bővül az egyelőre még mindig gyér magyar piac. A MyTV 2014. február végéig előfizetési és adatforgalmi díj nélkül vehető igénybe.