Elérhető nálunk is az első terabites kapacitású hálózat

A tavaly év végi előrejelzések pontosnak bizonyultak, a „szolgáltatók szolgáltatója”, az Interoute tulajdonosa Magyarországon elsőként jelentette be az egy terabit sávszélességet meghaladó kapacitású hálózat üzembe helyezését. A megnövelt sávszélesség az új optikai technológia rendkívül gyors, mintegy három hónap alatt történő telepítésével jött létre. A fejlesztésnek köszönhetően a teljes pán-európai hálózat kapacitása megnőtt, így az Interoute szinte korlátlan sávszélességű hálózati szolgáltatások nyújtására képes az Európai Unió teljes területén.

A cég Európa-szerte összesen több mint 22 millió eurót fektetett a fejlesztésbe. Ennek lényege, hogy a felhasznált technológia 800 Gb/s sebességű redundáns kapcsolatot biztosít, amely így összesen 1,6 Tb/s sebességet jelent. A hálózati bővítés eredményeként az Interoute fennakadás nélkül képes több tíz Gb/s sebességű távközlési kapcsolatot nyújtani hazánkból az EU bármely másik tagállama felé.


Nagyításhoz klikk a képre!

Az Interoute, hogy jelen hálózati fejlesztésének nagyságrendjét érzékeltesse, a bejelentéskor egy példát hozott arra, mekkora kapacitást jelenet ez a sávszélesség. Ezek szerint a Microsoft különböző honlapjai (az MSN.com, a Live Search, a Windows és a hozzá kapcsolódó összes alkalmazás frissítései) körülbelül 200 gigabites forgalmat generálnak világszerte naponta. Az Interoute 1,6 terabit/s kapacitású magyarországi hálózata ennek az adatforgalomnak a nyolcszorosát is ki tudná szolgálni, amennyiben az teljes egészében hazánk felé irányulna.

Azóta történt

Előzmények