Egy nagymamáé a leggyorsabb internetkapcsolat

A svédországi Karlstad városában élő Sigbritt Löthberg nemrég kapta meg élete első számítógépét, de komoly önmérsékletre lesz szüksége ahhoz, hogy ne engedjen a helyi törvények szerint büntetendő fájlcserélés csábításának. A 75 éves asszony ugyanis a világ leggyorsabb otthoni internet-hozzáférésével rendelkezik: ha a merevlemezei lépést tudnak tartani ezzel az irammal, akár másodpercenként 40 gigabites sebességgel tölthet le adatokat a világhálóról. Ezt annak köszönheti, hogy az ő otthonát választották ki egy az optikai adatátvitelt népszerűsítő mintaprojekthez. Persze nem teljesen véletlenül. Sigbritt asszony ugyanis Peter Löthberg svéd internetes veterán édesanyja. A jelenleg a Ciscónál dolgozó Löthberg a városi közgyűlés illetékes hivatalával karöltve építtette ki a mintakapcsolatot.

„Ez több mint egy bemutató. A hálózat tulajdonosaként arra próbáljuk rábeszélni az internetszolgáltatókat, hogy ruházzanak be gyorsabb hozzáférésekbe. Peter Löthberg azt akarta megmutatni, miként építhető egy nagy sebességű, nagy távolságokat áthidaló kapcsolat megfizethető áron” – mondta az esetről beszámoló The Local című lapnak Hafsteinn Jonsson, az önkormányzat hálózatokért felelős vezetője.

Az angol nyelvű svéd lap szerint a gyors kapcsolatot egy új modulációs technikával valósították meg, amellyel akár 2000 kilométer távolságra lévő routerek között is közvetlenül, jelerősítők beiktatása nélkül folyhat az adatátvitel az üvegszálas kábeleken. A projekt megvalósításában a Cisco is közreműködött. „A munka legnehezebb része a Windows telepítése volt Sigbritt számítógépére” – viccelődött Jonsson.

Azóta történt

Előzmények