Egy tinédzsertől ijedt meg a YouTube


A The Chaser társulat

A helyi köztévé, az Australian Broadcasting Corporation (ABC) egyik alkalmazottjának kiadva magát egy ausztrál tinédzser több száz felvételt szedetett le a YouTube-ról – adta hírül a hétvégén az ausztrál média. Hogy a videomegosztó oldal az elmúlt hónapok szerzői jogi bonyodalmai miatt túlzottan is paranoiássá vált, jól mutatja, hogy milyen egyszerűen rávehető volt az anyagok eltávolítására. A 15 éves fiú nem tett mást, mint írt egy hivatalosnak látszó levelet, amelyben az ABC képviselőjének feltüntetve magát egy népszerű komédiasorozat, a The Chaser's War On Everything epizódjainak törlését követelte.

A tinédzser később – miután a tévétársaság ügyvédjei megkeresték – elnézést kért a történtekért. „Mindenki csinál ostobaságokat 15 éves korában” – kommentálta az esetet az ABC vezetője, Courtney Gibson, aki azt is elmondta: egyelőre nem világos, hogy a fiú miért viccelte meg a videomegosztó oldalt. Az eset érdekessége, hogy a The Chaser társulat műsoraiban gyakran bukkannak fel hasonló tréfák. „Értékeljük, hogy elnézést kért, de a jövő héten még beszélgetünk vele” – tette hozzá Gibson.

Amint az ismert, a YouTube a világ legnépszerűbb videomegosztó oldala, amely tavaly óta – 1,65 milliárd dollárnyi részvény fejében – a Google tulajdonában van. Noha a keresővállalat egyre több jogtulajdonossal állapodik meg, a felvásárlást követően a szájtot folyamatosan támadják szerzői jogi aggályok miatt. Elsősorban azért, mert nem akadályozza meg jogvédett anyagok feltöltését. Igaz, az ilyen tartalmakat a jogtulajdonosok kérésére eltávolítják, de azokat gyakran újra és újra feltöltik a felhasználók. A múlt hónapban a Viacom médiavállalat 1 milliárd dolláros kártérítési pert akasztott az oldal nyakába szándékos szerzőijog-sértés miatt, miután – mint állítják – hiába kérték több mint százezer felvétel törlését az oldalról.

Azóta történt

Előzmények