Egy dollárt keres a Yahoo! főnöke

Jerry Yang
Jerry Yang

Tavaly nyár óta a vezérigazgatói teendők is őt terhelik, mégsem változott a Yahoo!-alapító Jerry Yang (Jang Cse-jüan) fizetése. Amint az internetvállalat éves jelentésének kiegészítéséből kiderül: Yang – akárcsak a korábbi években – 2007-ben is csupán egy dollárt (jelenlegi árfolyamon körülbelül 162 forint) keresett. Ez egyébként bevett gyakorlat a nagyvállalatoknál: a vezetőket nem fizetéssel, hanem egyéb juttatásokkal – prémiummal, részvényopcióval stb. – ösztönzik. Az Apple vezére, Steve Jobs például úgy lett 2006 legjobban fizetett cégvezetője, hogy papíron ő is csak egy dollár fizetést vett fel, a maradék 646,6 millió részvénalapú juttatásokból jött össze. A 39 éves Yang viszont egy centet sem kapott egyéb juttatásként, igaz, a Yahoo! nem is brillírozott tavaly: a profit 12, a részvényárfolyam pedig 9 százalékkal esett vissza.

De a Microsoft által kinézett internetvállalat vezetőjének így sem kopik fel az álla. Yang a cég részvényeinek eladásából eddig is csinos vagyonra tett szert, megmaradt 3,9 százalékos részesedése pedig jelenleg körülbelül 1,5 milliárd dollárt ér.

Nem volt ilyen szemérmes Yang elődje, a júniusban leváltott Terry Semel, aki részvényopciói lehívásával 2007-ben 37,8 millió dollárt tett zsebre, noha a tulajdonosok évek óta őt tették felelőssé a vállalat romló pénzügyi teljesítményéért. Semelt tavaly a részvényesek azért is támadták, mert úgy látták, hogy aránytalanul nagy összegű kompenzációt (70 millió dollárt) kapott 2006-ban, miközben a cég az internetes hirdetési piacon képtelen volt tartani a versenyt a Google-lel. Nagyrészt e támadások vezettek a lemondásához.

Azóta történt

Előzmények