Illegális gyógyszergyártás kapcsán vették elő az eBay-t

59 millió dollárt fizet az eBay, miután az USA sarokba szorította a gyógyszergyártó gépek forgalmazása miatt.

Az eBay 59 millió dollárt fizet ki és ezentúl együttműködik az amerikai igazságügyi minisztériummal – a vád szerint ugyanis nem tett túl sokat a cég azért, hogy megállítsa a bűnözőket az illegális gyógyszerek gyártását lehetővé tévő gépek beszerzése kapcsán.

A hatóság szerint az eBay 2015. októbere óta képtelen megfelelően monitorozni azokat a préselő és kapszulázó gépeket, amelyeket az oldalán keresztül adnak el. Ezekkel gyakran óránként több ezer tablettát is lehet készíteni.

Ez az első eset, hogy a minisztérium egy e-kereskedelmi céggel állapodik meg effajta törvényszegés miatt. Az eBay tagadja, hogy bármi rosszat tett volna. A probléma viszont abból fakadt, hogy az eladott eszközök segítségével a bűnözők illegális gyógyszereket gyártottak. Az eBay pedig nem hitelesítette a vásárlókat, nem vezetett kötelező nyilvántartást, a tranzakciókat nem jelentette a droghatóság felé. Pedig utóbbi rengeteg olyan bűnözőt kapcsolt le, aki az eBay-ről vásárolt gépeket. A DEA szerint a valódinak tűnő gyógyszerek rengeteg embert öltek meg. Az eBay és a többi e-kereskedelmi platform pedig köteles kivenni a részét az emberek védelméből.

Az eBay változtat az irányelvein és a gyakorlatokon, és azt mondja, az üzletük alapja, hogy biztonságos és megbízható piacteret tartsanak fenn az eladóknak és a vevőknek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények