E-könyv: veszélyek és esélyek

A Syllabux blog legutóbbi bejegyzése az e-könyvek piacának jelenlegi helyzetét elemzi, és igyekeznek néhány tévhitet megcáfolni:

Az utóbbi pár hétben több fórumon élénk vita folyt az e-könyvek áráról. A legfőbb érv az, hogy az e-könyv azért nem lehet igazán olcsó, mert az e-könyv kiadással csupán a nyomatási költséget lehet megspórolni (és tegyük hozzá: a közel 50%-os terjesztői árrést is).

Bármilyen erős érveik vannak a hagyományos kiadóknak, az e-könyv árát nem az fogja meghatározni, hogy ki mennyit szeretne az e-könyvön keresni, sőt még csak nem is az e-könyv bekerülési ára, hanem kizárólag az, hogy a fogyasztók mekkora összeget hajlandók érte fizetni. Ez pedig messze van az egyes kiadók által vizionált 1500 Ft-tól.

Az e-könyv ára gyökeresen át fogja alakítani a könyvkiadást. A jelenlegi struktúra tarthatatlan lesz. Ennek már most is vannak jelei. A meghatározó piaci szereplők egyelőre még rá tudják kényszeríteni a számukra kedvező rendszert az olvasókra, azonban a változás megkezdődött. Lassítani lehet, feltartóztatni nem. Minél inkább szembeszegül valaki a folyamattal, annál lendületesebben vágja maga alatt a fát – és nem csak önmaga, hanem az egész könyvszakma alatt.

A teljes elemzés a Syllabux blogon olvasható.

Azóta történt

Előzmények