Fizetés nélküli szabadságra küldi dolgozóit a Dell


Michael Dell: ma már nem mosolyog

A romló gazdasági helyzetre hivatkozva a korábbi 3 milliárd dolláros költségcsökkentési programom felül újabb megszorításokat léptetett életbe a Dell. Többek között létszámstopot hirdetett, végkielégítési csomagokat dolgozott ki az önként távozó dolgozók számára, és arra „bátorítja” az alkalmazottait, hogy az elkövetkező három hónapban öt nap fizetés nélküli szabadságot vegyenek ki. Ezen felül a vezetőség csökkenteni tervezi a külsős foglalkoztatottak létszámát is – hogy hány fővel, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra –, spórolni akar az utazási költségeken, és több projekt és beruházás „prioritását átértékeli”.

Az újabb megszorításokról Michael Dell vezérigazgató hétfőn körlevélben tájékoztatta a dolgozókat. Azt a világ második legnagyobb számítógépgyártója nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyi megtakarítást remél a nadrágszíj további szorításától.

David Fink szóvivő a Wall Street Journal-nek annyit mondott, hogy a tavaly bejelentett 10 százalékos leépítés – amelynek során 8900 alkalmazottól váltak meg – a napokban zárult le. Az újabb lépések a korábban meghirdetett 3 milliárd dolláros költségcsökkentési előirányzaton felül további megtakarításokat hoznak, hogy „javítsák a cég hosszú távú versenyképességét” – nyilatkozta.

A Dell a pénzügyi válság eszkalációjának negatív hatásait látja a számítógépek iránti kereslet csökkenésében. A vállalat nyeresége a második negyedévben 17 százalékkal – 616 millió dollárra – esett vissza, és így elmaradt a Wall Street várakozásaitól.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

  • Európában az Acer lenyomta a HP-t

    Az IDC negyedéves számai szerint a tajvani cég a legnagyobb PC-gyártó a régiónkban, de óriási lendülettel kapaszkodik az Asus is.

  • Lelép Írországból a Dell?

    A limericki régió gazdaságának nagy pofon lenne, ha a legnagyobb foglalkoztató bezárná számítógépgyárát. A kormány megijedt, folynak az egyeztetések.

  • A HP nagyot bukott Európában a netbookok miatt

    A cég továbbra is világelső, de az olcsó számítógépek piacára késve léptek be, így elveszítették európai első helyüket.

  • Eladja a gyárait a Dell?

    Nem hatékony a hagyományos gyártási modell, ezért elektronikai gyártóknak adná át üzemeit a vállalat.