Dél-Koreában a mobil értesíti a szülőket, ha a gyerek rosszat csinál

Dél-Koreában törvény szabályozza, hogy a 19 éven aluli fiatalok csak úgy vásárolhatnak okostelefont, hogy feltelepítik a Smart Sheriff alkalmazást, vagy annak valamelyik alternatíváját. A program arra hivatott, hogy ellenőrizze, milyen oldalakat látogatnak a készüléken, amennyiben pedig bizonyos szavakat észlel (őrület, terhesség, az otthon elhagyása, stb.), értesítse a szülőket.

A boltok bejáratánál plakátok figyelmeztetik a vásárlókat arra, hogy a kiskorúak (akik körében 10-ből 8 fiatalnak van már okostelefonja) védelmében kötelező az alkalmazás telepítése. Az Open Net Korea ügyvédje szerint ez pont olyan, mintha folyamatosan kamerával figyelnék meg a tinédzsereket telefonhasználat közben, de sok szülő egyetért a döntéssel, megnyugtatónak találják, hogy ismerik a gyerek szokásait.

A boltok bejáratánál kihelyezett figyelmeztetés
A boltok bejáratánál kihelyezett figyelmeztetés (forrás: AP) [+]

A figyelmeztetés mellett az alkalmazás számos weboldalt alapvetően blokkol is, a lista természetesen bővíthető. Sokan az ellenzők közül is úgy vélik, ez még mindig jobb megoldás, mint egyszerűen letiltani a fiatalokat az internetről. A kormány állítja, hogy a törvény hatása olyan lesz, mint a kizárólag zárhanggal fotózó mobiloké, amit a titokban fényképezők ellen hoztak. Hogy 2015-ben mekkora létjogosultsága van egy ilyen alkalmazásnak, erősen kérdéses, de Dél-Korea alapvetően más berendezkedésű, az állam sokkal nagyobb szerepet vállal az emberek mindennapi életében mint amit Európában megszoktunk.

Azóta történt

Előzmények