Csalódást okozott a Microsoft

Nem volt lenyűgözve a piac a Microsoft tegnap publikált negyedik pénzügyi negyedéves számaitól. A szoftvervállalat részvényeinek árfolyama a jelentés közzététele után közel 7 százalékkal, 23,80 dollárra bukott, a Wall Street így reagált a várttól messze elmaradó árbevétel hírére. További kellemetlen adalék volt, hogy a cég szerint a piaci környezet az év egészében erőt próbáló marad.

A június 30-án zárult trimeszterben az árbevétel 13,1 milliárd dollár volt, 17 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A nettó nyereség 3,05 milliárd dolláron állapodott meg, 29 százalékkal alacsonyabban, mint a bázisidőszakban. A vállalat a június végén indult Windows 7 Upgrade Option Program miatt elkülönített 276 millió dollárnyi Windows-értékesítésből származó árbevételt, melyet később könyvel el, de még e tétellel együtt is messze elmaradt a forgalom az elemzők által prognosztizált 14,4 milliárdtól. Az egyszeri tételeket nem számolva a nyereség a várakozásoknak megfelelő volt.

Az árbevétel minden divízióban – a Windows-, az Office-, a szerver-, az Xbox- és a webes üzletágban is – csökkent. A vállalat a negyedév során az egy évvel korábbi 8,7 millió után 11 millió Xbox 360 konzolt adott el, a játékgép mellett a Zune lejátszóért és mobiltelefonos szoftverekért felelős részleg forgalma azonban így is 25 százalékot zuhant, és a csoport üzemi szinten veszteséges maradt. A legjobban a szerverszoftvereket fejlesztő üzletág teljesített, melynek árbevétele „csak” 5,7 százalékkal csökkent, 3,51 milliárd dollárra.

Elképzelhető, hogy túl vagyunk a legrosszabbon, de a naptári év egészében erőt próbáló marad a gazdasági környezet – értékelte óvatosan pesszimistán a helyzetet Christopher Liddell pénzügyi vezérigazgató. „Legalább szekvenciálisan tapasztalható egy enyhe növekedés” – tette hozzá.

A pénzügyi évet a Microsoft 58,4 milliárd dollár forgalommal és 14,6 milliárd dollár profittal zárta. Az előbbi mutató 3, az utóbbi 17 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az most először fordult elő a cég történetében, hogy a Windows operációs rendszer forgalma a megelőző évhez képest visszaesett.

Előzmények