A Microsoft forráskódot ad a Linux-közösségnek

A Microsoft tegnap 20 000 sornyi eszközmeghajtó-forráskódot tett közzé a szabad szoftveres világban elterjed GNU General Public License v2-es licenceléssel. A publikált csomagban három linuxos Hyper-V driver található, melyekkel a szoftvervállalat virtualizációs platformján futtatott Linuxok teljesítménye javítható látványosan. Az évekkel ezelőtt még elképzelhetetlennek tartott gesztus hátterében természetesen nem karitatív buzgalom, hanem üzleti érdek áll: a heterogén szoftverkörnyezet használó ügyfelek érdekeit is szem előtt tartja a cég, mely a driverkódok megnyitását a San Joséban jelenleg is zajló O'Reilly Open Source Convention (OSCON) konferencián jelentette be.

Hirdetés

A szabad közzététel előkészítése hónapok óta folyt, linuxos oldalról Greg Kroah-Hartman kernelfejlesztő egyeztetett Redmonddal. Amint a blogjában írja: havonta átlagosan két új cég bocsátja a közösség rendelkezésére driverek forráskódjait, melyek aztán belekerülnek a Linux-kernelbe – ez tehát megszokott gyakorlat. „Másrészről viszont mégiscsak a Microsoftról van szó, szóval ez tényleg nagy dolog. A kódot GPLv2 licenceléssel tették közzé, és ezzel nyilvánosan kijelentették, hogy ez egy kódpublikálásra cégek által is használható, érvényes licenc. A jövőben is e licenc szerint fognak hozzájárulni a kódhoz, amikor segítenek annak megtisztításában és új funkciókat, hibajavításokat küldenek. Ez hatalmas lépés a Microsofttól” – írja.

Sam Ramji, a Microsoft platformstratégiáért felelős vezetője azt nyilatkozta, hogy javítani akarják az együttműködést, az interoperabilitást a Windows platform és a nyílt forrású technológiák, többek között a Linux között, mivel az ügyfelek gyakran használnak heterogén szoftverkörnyezetet. „A most közzétett linuxos eszközmeghajtók arra szolgálnak, hogy a Linux ún. felvilágosult (enlightened) módban futhasson [a Hyper-V hypervisoron], és így hozzáférhessen ugyanazokhoz az optimalizált, szintetikus eszközökhöz, melyekhez a Hyper-V-n futó windowsos virtuális gépek. A Linux e driverek nélkül is képes Windowson futni, de nem ilyen nagy teljesítménnyel” – magyarázta. A Microsoft virtualizációs megoldásának ún. Enlightened I/O funkciója a magas szintű kommunikációs protokolloknak (ilyen például a SCSI) biztosítja az eszközemulációs réteget megkerülő, közvetlen hozzáférést a VMBushoz.

A nyílt forrású fejlesztői közösség általában üdvözölte a Microsoft lépését.

Azóta történt

Előzmények