NVIDIA-chipekből épít szuperszámítógépet a Cray

Az NVIDIA Tesla 20-as szériájú grafikus processzorait is fel fogja használni XE6-os szuperszámítógépeiben a Cray – derült ki a héten. Ezt az idén májusban bemutatott új, blade-ekből felépített konfigurációt, az XT6 utódját – mely már a Gemini nevű, a korábbinál nagyobb adatátviteli sebességet biztosító és jobban skálázható összeköttetést használja – eddig kizárólag AMD Opteron processzoros kiszerelésben kínálta a vállalat. Jelenleg egy ilyen rendszer szerepel a világ legerősebb szuperszámítógépeit rangsoroló Top500-as lista júniusi kiadásában, a 95. helyen.

„Azért döntöttünk így, mert az NVIDIA újabban olyan gyorsítókat készít, amelyek az ügyfeleink igényeinek megfelelnek. Olyan fejlesztéseket hajtottak végre, amelyek túlmutatnak a hagyományos grafikus gyorsítókon” – nyilatkozta a CNET News.com-nak Barry Bolding, a Cray termékekért felelős vezetője. Aki elmondta azt is, hogy a GPU-alapú rendszerek a néhány alkalmazást futtató adatközpontokban működnek hatékonyan, több száz alkalmazást futtató központokba viszont nem ajánlhatók.

„A GPU-gyorsító valójában nem sokban különbözik egy vektorprocesszortól. Tudjuk, hogy a vektorprocesszorok annak idején nem minden alkalmazást tudtak hatékonyan futtatni. Most is van egy olyan alkalmazáscsoport, amelyben a GPU-k fenomenálisan teljesítenek, és egy másik csoport, mely az x86-os processzorokon sokkal jobban működik” – magyarázta Bolding.

A két vállalat azt is közölte, hogy együttműködnek a grafikus gyorsítók HPC-rendszerekben és ún. „exaléptékű” – másodpercenként 1018, azaz egytrillió lebegőpontos művelet elvégzésére képes – komputerekben történő felhasználásnak kutatásában, az ehhez szükséges technológiák fejlesztésében. Ezt a projektet az Egyesült Államok stratégiai (zömében katonai célú) kutatásokat menedzselő intézete, a DARPA 25 millió dollárral támogatja.

Nem ez az első alkalom, hogy a Cray az NVIDIA GPU-it felhasználja a rendszereiben, de korábban csak a cég asztali és középkategóriás konfigurációiban – a CX1-ben és a CX1000-ben – fordultak elő a grafikus gyorsítók.

Azóta történt

Előzmények