Civil kezdeményezés a tudásgazdaság fejlesztéséért

A Nemzeti Fejlesztési Terv 2007-2013 közötti második szakaszának prioritásai között eminens helyet kell, hogy kapjon az informatika, a tudáson alapuló gazdaság fejlesztése - hangzott el az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) tájékoztatóján. A szövetség céljául tűzte ki, hogy az iparágban meglévő potenciállal hozzájáruljon a nemzetgazdaság növekedéséhez és versenyképesebbé tételéhez az NFT II. programjaihoz kapcsolódva. A célok megvalósításának érdekében az IVSZ kezdeményezésére konzorcium alakult, amelynek további tagjai a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) és a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ).

"Csak a tudásalapú gazdaság versenyképes, amelynek fejlesztésével a nemzeti össztermék közel 12 százalékát előállító magyar ICT szektor jelenlegi tízszázalékos fejlődési üteme felgyorsítható, és a szoftverexport fokozható. Így az ICT szektor nagymértékben, akár egész százalékos növekedéssel hozzájárulhat a hazai GDP növekedéséhez" - jelentette ki Vahl Tamás, az IVSZ Multinacionális Osztályának nemrég megválasztott vezetője.

A kezdeményezés tagjai legfontosabb céljuknak tartják, hogy a tudásalapú gazdaság, illetve annak motorja, az infokommunikációs technológiai iparág fejlesztése mint önálló operatív program jelenjen meg az NFT II.-ben. A tagok aktívan részt kívánnak venni a 2007-2013 évekre vonatkozó Nemzeti Fejlesztési Terv hatásmechanizmusainak kialakításában és megtervezésében, informatikai vonatkozású részének kimunkálásában, valamint feladatuknak tekintik más erőforrások bevonását, további potenciálok kiaknázását az oktatás, a K+F tevékenységek, az adópolitika területén.

"Központi forrásokkal kiegészített európai uniós támogatásokkal kell ösztönözni és segíteni a könnyen elérhető információs hálózatok kiépülését, a webes technológia alkalmazását, az e-kormányzati alkalmazások elterjedését és a naprakész, a gazdálkodás számára releváns információkat szolgáltató informatikai rendszerek tudatos használatát a gazdálkodási folyamatokban" - foglalta össze a célokat Vahl.

Azóta történt

Előzmények