A Cisco új routere már a zettabájtok korának igényeit szolgálja ki

A Cisco kedden mutatta be legújabb útválasztóját, az ASR 9000-et, melyet kimondottan videók továbbítására fejlesztettek, s amely kapcsán a gyártó nagy sebességű átvitelt, tartósságot, hatékonyságot ígér.

A termék az új adatátviteli technológiák által okozott drámai adatforgalom-növekedésre kíván választ adni. A Cisco által elvégzett felmérések szerint az IP-forgalom kétévente megduplázódik, vagyis 2007 és 2012 között évente 46%-kal nő majd, legfőképpen a webkettes szolgáltatások használata miatt. Ez a növekedés hozzávetőleg évi 522 exabájtos igényelt sávszélességet jelent, ami több, mint fél zettabájt (zettabájt: ezer exabájt, azaz egymillió petabájt, tehát egymilliárd terabájt; másképpen: – körülbelül – 1021 bájt). Közérthetőbben ez annyit jelent, mintha havonta 125 milliárd DVD-t töltenénk le az interneten keresztül.

Az ASR 9000 seregnyi szoftveres és hardveres újítással érkezik, amelyek a skálázódással, a mobilszolgáltatások TCO-jának csökkentésével és a vezető szolgáltatások minőségének javulásával kapcsolatosak. Az új eszköz 6 és 10 slotos változatban kerül piacra, a 6-os verzió 3,2, a 10 slotos akár 6,4 Tb/s-os átvitelre is képes, ami a jelenlegi routerek átviteli képességének hatszorosa. Tartalmazza a Cisco Advanced Video Services Module-t, mellyel akár terabájtnyi adatot is streamelhetünk, miközben gyorsítótárazhatjuk a tartalmat, reklámokat szúrhatunk be,  valamint a gyors csatornaváltást is megoldhatjuk. Ezzel szükségtelenné válnak az önálló tartalomszolgáltatói hálózati elemek, és a tartalom forrása közelebb hozható a fogyasztókhoz.

Az ASR 9000-et 2009 első negyedévében tervezik piacra dobni 80 ezer dollár körüli áron.

Azóta történt

Előzmények