Munkaerőhiány várható a hálózati informatika területén

Az IDC piackutató 2010-es előrejelzése szerint 2015-ig Európában a 13%-ot is elérheti a munkaerőhiány az informatika egyes területein, így az állami oktatási rendszer mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az iparági oktatási kezdeményezések. A Cisco Hálózati Akadémia is egy ilyen meggondolásból szerveződött 1997-ben, és globális hallgatói létszáma mára elérte az egymilliót.

Magyarországon, ahol több mint tíz éve működik ez a fajta képzés, jelenleg 97 hazai akadémián közel 200 oktató tanítja és több mint 5000 diák tanulja a különböző szintű tananyagokat. A program korai szakaszában a nemzetközi e-learning tananyag hazai elterjesztésére és meghonosítására összpontosítottak, mára viszont már országos lefedettségű oktatási-foglalkoztatási és tehetséggondozó hálózatot működtetnek.

Hálózatok és kapcsolatok

Egy tegnapi sajtóbemutatón az IT café is betekintést kaphatott a szervezet működésébe, kapcsolatrendszerébe, a modell felépítésébe. Az oktatási háttérről és a náluk szervezett programokról két egyetemi informatikai kar (Debreceni Egyetem és a Veszprémi Pannon Egyetem) és a szintén debreceni Mechwart András Szakközépiskola az itteni diákok több nemzetközi versenyen is bizonyították már kiváló képességeiket vezetői adtak tájékoztatást, az iparági szereplők közül pedig a jórészt Debrecenben működő IT Services Hungary (ITSH) vezetője, Ilosvai Péter  mondta el érveit és észrevételeit arról, hogy miért is fontos a minőségi informatikai képzést erőltetni Magyarországon.

Az ITSH az elmúlt években nagy számban vett fel idegen nyelveket jól beszélő, szaktudással rendelkező munkatársakat, s ebben a munkában a toborzás és a képzés területén fontos partnerük volt a Cisco Hálózati Akadémia. Az új belépőket a munkaviszonyuk megkezdésekor egy több hónapos képzési program fogadta, az Akadémiával a tananyagok egyeztetésében és az órák gyakorlati megtartásában működtek együtt. A tegnapi beszélgetésen az is szóba került, hogy hazánknak a nyelvtudásban kellene még sokat fejlődni, hiszen régiós szinten Szlovákiában és Lengyelországban kedvezőbb a helyzet, mint nálunk. Már a középiskolákban lehetne olyan szintű nyelvoktatást folytatni, hogy az egyetemekre érkező leendő informatikusok két nyelv biztos tudásával rendelkezzenek.

Akadémia az alapoktól a profi szintig

Az Akadémia kurzusai ma már számos témakörben kínálnak a versenyszférában jól hasznosítható tudást a középiskolákban és egyetemeken tanuló diákoknak. Az IT Essentials alapszintű tudást ad a PC-hardver, -szoftver, a hálózatok és a biztonság témakörökben. A CCNA Discovery az otthoni és kis irodai, valamint a vállalati hálózatokról ad áttekintést, míg a CCNA Exploration mélyebb technológiai alapokat nyújt mindezekhez. A CCNA Security a hálózati eszközök telepítéséhez, hibakereséséhez és monitorozásához szükséges biztonsági alapfogalmakat és készségeket vezeti be. Az ezt követő „professzionális” szinten a CCNP már az összetett hálózati infrastruktúrák tervezéséhez és menedzseléséhez szükséges haladó ismereteket tanítja.

A CCNA Exploration, CCNA Security és CCNP tananyagok angol nyelven érhetők el, amelyeket a felsőoktatási intézmények saját tanrendjükbe illeszthetően szabadon használhatnak fel, tetszőleges beszámítási rendszerben akár kreditpontokkal is honorálva a képzést sikeresen teljesítő diákokat. A Cisco által kifejlesztett, legújabb hálózati technológiákat bemutató és azok alkalmazására épülő, mérnökképzésre alkalmas tananyagok BSc és MSc szinten is alkalmazhatók.

Azóta történt

Előzmények