Brüsszel a WTO elé vinné a kínai nagy tűzfal ügyét

A „kínai nagy tűzfal”-ként emlegetett internetcenzúra-rendszer a kereskedelmet korlátozó intézmény, olyan ügy, mellyel a Világkereskedelmi Szervezetnek (WTO) foglalkoznia kell – mondta ma Neelie Kroes, az új Európai Bizottság (EB) digitális politikáért felelős biztosa. Az európai politikus erről a legnagyobb kínai videomegosztó oldal, a Tudou székházában tett látogatása alkalmával rendezett sajtótájékoztatón beszélt Sanghajban.

Kroes – írják a hírügynökségi beszámolók – úgy érvelt, hogy a cenzúra kereskedelmi korlátozásnak minősül mindaddig, amíg akadályozza az internethasználók közötti kommunikációt és a szabad információáramlást. „Ez azok közé a problémák közé tartozik, melyekkel a WTO-nak kell foglalkoznia” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a kereskedelmi biztos, Karel De Gucht is részt vesz az ezzel kapcsolatos európai álláspont kialakításában.

Amint az ismert, Kínában fejlett internetcenzúra működik, amely a hatalmon lévő Kommunista Párt által indexre tett tartalmakhoz, többek között a pornográfiához, illetve a rendszert bíráló vagy támadó anyagokhoz való hozzáférést blokkolja az országban. A nagy tűzfalnak köszönhetően számos népszerű nyugati szolgáltatás – többek között a Facebook, a YouTube, a Twitter vagy a Flickr – nem érhető el Kínából. A helyi törvényeket betartó Tudou havonta átlagosan mintegy 100 ezer videót töröl az oldaláról nem engedélyezett tartalom miatt.

„Ahol csak tudom, próbálom kijárni, hogy az európai vállalkozások számára tisztességes és egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak Kínában, és persze viszont, hiszen ennek kölcsönösen kell működnie” – idézi az AFP Kroes szavait.

Azóta történt

Előzmények