Brüsszelben is megtámadják a microsoftos közbeszerzést

Három hazai vállalkozás, melyek már hónapok óta próbálják elérni – egyelőre hiába – a közigazgatási és az oktatási szoftverbeszerzésre kiírt közbeszerzési eljárás felülvizsgálatát, most az Európai Bizottság elé terjeszti az ügyet – írja az Index. A nyílt forrású szoftvereket forgalmazó Open SKM Agency Kft., ULX Kft. és Multiráció Kft. úgy véli, hogy a 25 milliárd forintos tendert a Microsoftra szabták, és ezzel eleve kizárták a rivális gyártókat a pályázatból.

Amint az internetes lapnak Kürti László, az Open SKM ügyvezetője elmondta: „A kormány megsértette a versenysemlegesség uniós irányelvét, valamint a magyar közbeszerzési törvényt, mégpedig azzal, hogy félreérthetetlen módon leszűkítette a pályázatra beadható termékek körét az Microsoft termékekre.” A tender kiírásában ugyanis az szerepel, hogy a kormány a Microsoft Office irodai csomaggal „teljes mértékben azonos funkcionalitást biztosító termékeket” akar beszerezni, ami kizárja például a nyílt forrású és egyébként Windowson is jól működő OpenOffice.org egy hazai változatának nevezését.

A cégek most abban bíznak, hogy Neelie Kroes versenyügyi biztos az ügyben vizsgálatot indít, és ennek során bebizonyosodik a tenderkiírás versenykorlátozó volta. Ha így történne, az illetékeseket biztosan felelősségre vonnák, de akár meg is semmisíthetik a törvénysértő pályázatot. A panaszosok hosszú távon azt szeretnék elérni, hogy a magyar közigazgatási informatika, illetve az erre épülő elektronikus közigazgatási szolgáltatások nyílt szabványokra épüljenek – írja az Index.

A három cég azt követően döntött a brüsszeli fellépés mellett, hogy a 25 milliárd forintos tender ellen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyik képviselője által kezdeményezett eljárás tárgyalását két héttel ezelőtt elnapolták. Szerintük nem véletlenül, hiszen éppen a kitűzött tárgyalási napon érkezett Magyarországra és tárgyalt a kormány képviselőivel Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója.

Azóta történt

Előzmények